Legislació lingüística - cdlpv
Notícia en El País
Nota de premsa UV-EG, 30.11.2005
El Tribunal Superior de Justícia ha admés l'expressió llengua catalana en els Estatuts de la Universitat de València, tal com varen ser aprovats pel Claustre. La sentència ha anul·lat parcialment el Decret 128/2004, de 30 de juliol de 2004, de la Generalitat que aprovava els nous Estatuts de la institució acadèmica.
Els magistrats expliquen el principi d'autonomia universitària i recorden anteriors sentències dels més alts tribunals on s'admet la denominació acadèmica de català per a la llengua pròpia de la Universitat.
La sentència també accepta les tesis de la Universitat respecte a la coordinació i la cooperació amb la resta d'universitats de l'àrea lingüística catalana, un article que també havia estat modificat pel decret de la Generalitat.
En altres articles dels Estatuts impugnats, el Tribunal Superior ha desestimat els arguments de la institució acadèmica, com ara el que fa referència a la denominació País Valencià, i altres de tipus organitzatiu. La Universitat ha anunciat la seua intenció de presentar el corresponent recurs.
Vilaweb, 30.11.2005
El vicerector d'Estatuts de la Universitat de València-Estudi General (UV-EG), Joan Carles Carbonell, ha assegurat hui, després de conéixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que admet l'expressió "llengua catalana" en els Estatuts de la institució però que desestima l'ús de "País Valencià", que esta resolució està "poc fonamentada" i ha agregat que "un assumpte de la importància d'este haguera merescut un pronunciament més estudiat". No obstant, s'ha congratulat que "una vegada més" els tribunals reconeguen la denominació acadèmica de català per a referir-se a la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, un assumpte que ha considerat "judicialment liquidat".
A més, tot i que ha destacat la seua "discrepància" amb la decisió del tribunal, que, segons la seua opinió, es limita a "reproduir sense fonamentar-los alguns arguments de la Generalitat", ha negat la possibilitat que este haja pogut ser "sensible a pressions polítiques".
"Estic segur que el TSJ actua amb plena llibertat", ha asseverat.
Carbonell, que ha realitzat estes declaracions durant la presentació del "Supermercat de Revistes", ha assenyalat que "com sempre passa amb totes la sentències judicials hi ha uns que estan més contents que altres" amb el resultat. En este sentit, ha explicat que la sentència del TSJ estima parcialment el recurs presentat per la Universitat de València contra el Decret 128/2004 de 30 de juliol del 2004 de la Generalitat Valenciana, en concret pel que fa als articles 6 i 9 dels Estatuts de la UV-EG.
Respecte a l'article 6, ha recordat que el Govern valencià "havia fet desaparéixer la possibilitat de denominar a la llengua vernacla català, és a dir, d'anomenar-la pel seu nom acadèmic" i, per tant, diferenciar la denominació acadèmica de la que s'utilitza en l'Estatut d'Autonomia.
Respecte d'això, ha apuntat que fins ara l'Estatut havia anomenat la llengua valencià "però la reforma de l'Estatut també canvia este nom i no per a bé", ha opinat respecte a la introducció en el projecte del terme "idioma valencià".
La sentència també dóna la raó a la Universitat en l'article 9, que al·ludix a les relacions de cooperació de l'entitat amb altres universitats "de l'àrea lingüística catalana". La Generalitat ha suprimit la paraula "catalana" i ara el TSJ ordena la seua inclusió, "senzillament, cal dir-ho, perquè la Generalitat no va plantejar objeccions d'il·legalitat en el seu moment i, per tant, hi havia un defecte procedimental", ha declarat el vicerector.
Carbonell ha agregat que en altres qüestions, "com l'ús de 'País Valencià' o aspectes d'ordenació acadèmica i organització interna de la Universitat no se'ns dóna la raó". En este punt, el representant de la institució ha comentat que "un assumpte de la importància dels Estatuts de la Universitat de València, i després d'un any i mig, haguera merescut un pronunciament judicial més estudiat, més analitzat i més treballat". A més, ha anunciat que ja s'està preparant un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.
En esta línia, ha destacat que "la sentència té molt poca fonamentació", ja que, al seu parer, "simplement fa seus els arguments de la Generalitat en moltes coses però sense fonamentar i jo crec que en alguns casos equivocant, inclús, el material que utilitza".
"Evidentment açò ho dic des del respecte i l'acatament absolut als pronunciaments dels tribunals de justícia", ha ressaltat.
El vicerector ha rebutjat que el TSJ puga "haver sigut sensible a pressions polítiques". "Això no se m'ha passat per la imaginació", ha dit Carbonell, que ha subratllat que "estic segur que el tribunal actua amb plena llibertat". "Simplement -ha prosseguit- crec que discrepe de la sentència i crec que la discrepància quan es discutix amb arguments és més solida sempre que quan no hi ha més arguments que la reproducció del que diu la part contrària".
Joan Carles Carbonell ha emfatitzat la "importància que, una vegada més, es reconeguen els aspectes del nom de la llengua i de l'àrea lingüística", dos assumptes que estan "absolutament consolidats perquè continuen en la mateixa línia de pronunciaments anteriors del TSJ respecte als estatuts de les universitats d'Alacant i Jaume I de Castelló (UJI)", ha recordat. Este un assumpte "judicialment liquidat" per a la Universitat, ha sentenciat.
El portaveu de l'entitat acadèmica ha volgut ressaltar a més el "paper absolutament important que té la Universitat en la utilització quotidiana del valencià o del català que es parla al País Valencià". Ha assegurat que, "sense ànim de dramatitzar, és l'última institució pública que li queda al valencià per a fer esta tasca" per això "el dia que fallem nosaltres serà un dia greu", ha augurat.
Europa Press, 30.11.2005
El vicepresident del Consell, Víctor Campos, ha mostrat hui el seu "respecte" cap a la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) que admet la utilització de la denominació "llengua catalana" en els Estatuts de la Universitat de València-Estudi General, però ha assegurat que la Generalitat continuarà defensat "amb totes les armes i instruments" al seu abast la "identitat" del valencià.
Campos, en declaracions realitzades als corredors de les Corts, ha subratllar que el Govern valencià, tot i que respecta les decisions que puga adoptar en este sentit el TSJ, té clar que "a la nostra Comunitat el nostre idioma s'anomena valencià", perquè així "ho diu el nostre Estatut, ho avala la nostra Constitució Espanyola i ho reconeix Europa".
El representant del Consell, que també ha recordat que la decisió judicial "rebutja" la utilització de l'expressió "País Valencià", ha manifestat que "l'idioma dels valencians, el que parlem ací, és el valencià i s'anomena valencià", per la qual cosa "no hi ha més polèmica sobre açò".
"El que no acabem d'entendre és per què hi ha algunes persones tan interessades que el nom de la llengua valenciana no siga valencià i que siga un altre nom que fa referència a una altra comunitat", ha indicat, per a agregar: "ells sabran per què i és el seu problema".
El vicepresident de la Generalitat ha subratllat que, en tot cas, el Govern valencià "continuarà fent el mateix que ha fet fins ara", que és, segons ha dit, "defensar el nom de la nostra llengua, les nostres senyes d'identitat i, en este cas, el nostre idioma, el valencià, amb totes les armes i instruments al nostre abast, des del punt de vista polític, de la seua promoció i de defensa de la seua identitat, sense cap tipus de dubte".
Levante, 01.12.2005
Maite Ducajú, Valencia
El uso de la denominación de catalán por parte de la Universitat de València es admitido por el Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad (TSJ), según el fallo dada a conocer ayer que, en cambio, no reconoce el derecho de la institución a utilizar el término de País Valenciano. El vicerrector de Estatutos, Joan Carles Carbonell, ha anunciado que recurrirá los aspectos no aceptados.
La sentencia estima sólo «parcialmente» el recurso contencioso administrativo interpuesto por la Universitat contra el decreto 128/2004 del Consell de la Generalitat por el que se aprobaban los Estatutos de esta institución académica. El Gobierno valenciano objetó o rechazó ocho artículos y tres disposiciones del texto legal académico, entre ellos los que hacían referencia a la denominación lingüística y del territorio.
El TSJ anula por ser «contrario a derecho» y deja «sin efectos únicamente» las modificaciones operadas en el Decreto en los artículos 6 y 9, pero «desestima el recurso en lo demás».
El artículo 6 anulado por el Consell, según lo aprobado en su día por el claustro universitario decía textualmente: «Como institución pública, la lengua propia de la Universitat de València es la lengua propia de la Comunidad Valenciana. A los efectos de los presentes Estatutos, se admiten como denominaciones suyas tanto la académica, lengua catalana, como la recogida en el Estatuto de Autonomía, valenciano». En el Decreto se suprimió el párrafo que habla de lengua catalana.
Ahora, la sentencia dicta que «no resulta procedente la supresión operada» en base a la sentencia del Tribunal Constitucional de 1991, en un caso similar de un recurso de la misma Universitat contra un acuerdo de la Junta de Gobierno. El TC señaló entonces que «los propios Estatutos establecen en el ámbito académico la equiparación entre valenciano y catalán, considerando que la misma tiene su apoyo en el derecho de autonomía universitaria».
En cambio, el TSJ apoya el argumento del Consell en su anulación del término País Valenciano del artículo 5 porque la Universitat lo usa «no como un antecedente histórico sino para definir propiamente nuestra Comunidad por lo que, dado el carácter normativo de los Estatutos» debió utilizarse el término que acuña el de Autonomía de Comunidad Valenciana.