Eines de Llengua. El web de la CDLPV
Legislació lingüística

Detenen i multen un home d'Algemesí per parlar en valencià

ACPV denuncia que un ciutadà d'Algemesí va ser retingut per la Policia Nacional per parlar-los en català

EUROPA PRESS, 18.01.2006

Acció Cultural de País Valencià (ACPV) ha criticat hui que, malgrat els compromisos adquirits per la delegació de Govern a la Comunitat Valenciana, "continuen els casos de discriminació lingüística per part de les forces de seguretat". L'últim, ha apuntat, és el de Joan Rafael M.P, de 60 anys i veí d'Algemesí (la Ribera Alta), que va ser retingut i denunciat el 16 de gener per, presumptament, dirigir-se en català a una patrulla de la Policia Nacional d'Alzira, segons han informat fonts d'esta entitat.

En este sentit, ACPV ha anunciat que es farà càrrec de la defensa d'este veí al temps que el gabinet jurídic de l'associació denunciarà els agents per "discriminació lingüística i tractament vexatori".

ACPV ha lamentat que, tot i les reunions celebrades entre entitats de defensa de la llengua, i en concret l'encontre que va mantindre esta entitat amb el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Antoni Bernabé, "en què este es va comprometre a evitar casos de discriminació lingüística per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil", estes situacions "continuen donant-se".

Ha explicat que, "atés el reiterat incompliment dels drets lingüístics dels valencianoparlants per part de l'Administració, tant autonòmica com estatal", ACPV assumirà la defensa jurídica d'aquells ciutadans que patisquen discriminació per usar el català i "prendrà les mesures legals necessàries per a garantir el compliment de la Llei d'ús i ensenyament del valencià".

Així, ha apuntat que ACPV es farà càrrec de la defensa de Joan Rafael M.P., en la proposta de sanció per via administrativa que li va interposar la Policia, el contingut de la qual "encara desconeix tant l'advocada d'ACPV, Mercé Teodoro, com l'acusat", ja que, ha dit, "no se li va facilitar en el moment dels fets ni tampoc l'endemà quan es va presentar a la comissaria d'Alzira". A més, presentarà una denúncia contra els agents per discriminació lingüística i tractament vexatori.

Per a l'associació, els "reiterats" casos de "ciutadans que són presumptament discriminats per usar el català en la relació amb les forces de seguretat de l'Estat demostren que la delegació de Govern està lluny de solucionar este problema".

Ha lamentat que "encara no s'han acomplit tots els compromisos als quals va arribar l'Administració de l'Estat amb les entitats en defensa de la llengua", pel que ha demanat "una nova reunió amb Bernabé per a exigir-li que emprenga "gestions i actuacions per a evitar vulneracions dels drets lingüístics dels valencians per part del seu cos de funcionaris, en especial el de les forces de seguretat".

Levante, 18.01.2006

ERPV acusa a la policía de multar a un hombre que usó el valenciano y la comisaría lo niega

Esquerra Republicana ha acusado a una patrulla de la policía nacional de denunciar a un jubilado de Algemesí por supuestamente "hablarles en valenciano".

No obstante, fuentes de la comisaría de Alzira negaron esta versión y afirmaron que se denunció a esta persona por desobediencia grave e insultos a las fuerzas de seguridad.

Según una nota hecha pública por ERPV, los hechos ocurrieron la noche del lunes cuando Joan Rafael M. paseaba por unos huertos y se paró a orinar. Acto seguido, una patrulla de la policía le preguntó qué hacía y éste le respondió en valenciano. Según la nota, uno de los agentes le espetó de malas maneras: «No entiendo nada de lo que me dice, hágame el favor de hablarme en español». El hombre respondió «que estaba en Valencia y hablaba siempre en valenciano», según ERPV, que añadió que al escuchar esto los agentes le advirtieron que «había faltado el respeto a la autoridad» y procedieron a denunciarlo por ir indocumentado.

Esta versión difiere completamente de la facilitada anoche por la comisaría de Alzira. Así, explicaron que los agentes se encontraban desarrollando una "actuación humanitaria", ya que se les avisó de que una persona había entrado en un huerto y no salía y pensaron que le había podido ocurrir algún incidente.

Al salir, le pidieron la documentación y, según la policía, se negó a identificarse y amenazó e insultó reiteradamente a los agentes.