Legislació lingüística - cdlpv

Des del Parlament Europeu la Franja de Ponent fa d'altaveu del català a Europa

S'aconsegueix internacionalitzar el conflicte amb l'Aragó

Institució Cultural de la Franja de Ponent, 27.10.2005

Desprès que una delegació de la Franja de Ponent anés el passat 26 de maig a Madrid a denunciar al Govern d'Aragó davant del Defensor del Pueblo aquest «comitè en defensa de la Franja de Ponent» ha tornat a la càrrega anant al Parlament Europeu aquest 26 d'octubre. La delegació de la Institució Cultural de la Franja de Ponent —acompanyada d'Amics de la Franja de Ponent— va lliurar al Parlament i als mitjans de comunicació un informe sobre la situació del català a la Franja de Ponent i va explicar la situació de discriminació lingüística que es pateix a l'Aragó. El parlamentari d'ERC Bernat Joan, amfitrió de l'acte, va exigir un tracte «per al català a l'Aragó com a mínim com el de l'aranès al Principat de Catalunya» mentre que els representants de la Institució van demanar a l'Eurocambra la cooficialitat del català a la Franja de Ponent i l'oficialitat a Europa donant nous arguments al Parlament d'Europa per acceptar el català com idioma oficial. La Institució doncs va defensar els drets dels catalanoparlants d'arreu els Països Catalans i en particular els de la Catalunya Nord i la Franja de Ponent. La Institució també va anunciar accions davant l'OMC el proper desembre a Hong Kong i nous actes a Europa «som ciutadans europeus i volem per a la nostra llengua el mateix tracte que tenen les llengües ja oficials». En acabar la roda de premsa es va portar la denúncia contra el Govern d'Aragó al Defensor del Poble Europeu, Nikiforos Diamandouros. De tornada i encara a l'autobús que portava als activistes culturals de la Franja de Ponent arribaren les reaccions dels mitjans estatals i aragonesos que es poden resumir en l'editorial d'avui de l'Heraldo de Aragón: «Aragón, país opresor».

Tots els partits d'Aragó ofesos per la defensa del català a la Franja portada a Estrasburg

Bel·ligerància extrema de la CHA i el PP contra el cátala

Institució Cultural de la Franja de Ponent, 28.10.2005

Desprès que la Institució Cultural de la Franja de Ponent va oferir aquest dimecres 26 una roda de premsa al Parlament d'Europa en la que l'assessor jurídic de la Institució, Jordi Juan Monreal, va explicar la discriminació lingüística que patim i que l'eurodiputat Bernat Joan d'ERC —partit que va fer d'amfitrió a la comitiva franjolina— digués que "el català a la Franja hauria de tenir un tracte com a mínim com el que dona la Generalitat a l'aranès" els mitjans i tots els partits polítics d'Aragó així com el propi Govern d'Aragó han negat que el català no estigui en pitjors condicions que el castellà. Recollides a l'Heraldo de Aragón particularment absurdes han estat les declaracions contra el català —com és habitual— de la Chunta Aragonesista i el Partido Popular: El president de la CHA s'ha atrevit a dir que "no hay ninguna discriminación en la Comunidad por temas lingüísticos" mentre que el president del PP ha amollat "Tras la apropiación de los bienes de la Iglesia y del caudal del Ebro en el Delta, sólo faltaba que ahora nos denuncien por no hablar catalán". Dels atacs no es lliura ni la Institució Cultural de la Franja de Ponent (òbviament) ni ERC ni el FC Barcelona. Us recomanem la lectura de l'article per a entendre quin futur l'espera a la cultura catalana a l'Aragó en mans com aquestes: .

Gràcies a la Institució el Consell d'Europa torna a estirar de les orelles a l'Aragó

L'acció de la Institució fa que la Franja de Ponent hagi protagonitzat la reunió de l'Intergrup sobre Llengües Minoritàries del Parlament Europeu

Una eurodiputada aragonesa del PSOE "perseguirà les passes de la Institució Cultural de la Franja de Ponent".

Institució Cultural de la Franja de Ponent, 30.10.2005

Continua la indignació en tot els partits aragonesos davant l'acció en defensa del català a la Franja de Ponent portada a terme per la Institució Cultural. Desprès de la roda de premsa que vàrem oferir al Parlament Europeu i la denúncia interposada davant el Defensor del Poble Europeu a Estrasburg, realitzades estratègicament el dia abans de la reunió de l'Intergrup sobre Llengües Minoritàries del Parlament Europeu, el debat i les reaccions han continuat pujant de to. Lògicament l'endemà de l'estada dels franjolins al Parlament l'Intergrup va tractar la situació del català i desprès de referir-se a la Institució Cultural de la Franja de Ponent el representant del Consell d'Europa va donar arguments que concloïen que a l'estat espanyol encara hi ha "llacunes importants" i particularment per a l'Aragó l'informe la descriu com "molt crítica" i lamenta que no s'hagin pres mesures per a millorar l'ensenyament i arribar a la "plena normalització" als territoris afectats. En referència al català i l'aragonès el Consell d'Europa recomana a les autoritats competents a adoptar "un marc jurídic específic per a la protecció i la promoció del pluralisme lingüístic a l'Aragó". Des de la Institució Cultural de la Franja de Ponent no podem amagar la satisfacció per l'èxit de l'acció a Europa i encara més per la reacció a l'Aragó que deixa al descobert la "veritable sensibilitat per la nostra llengua de tots els partits actuals de l'Aragó". Els comentaris fora de to es succeeixen i emissores com la COPE estan parlant a dojo sobre 'la Franja de Poniente'. Un territori que molts l'havien volgut invisible fins l'acte d'aquest 26 d'octubre. Mentre descobreixen la "Franja de Poniente" alguns polítics apunten directament a ERC i a la Institució. A tall d'exemple l'eurodiputada saragossana del PSOE Inés Ayala ha dit a l'Heraldo de Aragón que farà un "seguimiento muy cercano" de la Institució Cultural de la Franja de Ponent, per si intenten noves maniobres.