Legislació lingüística - cdlpv

Europa Press, 30.05.2005

El TSJCV dicta una nova sentència favorable a la titulació de Filologia Catalana, segons l'STE

VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha informat hui que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictat una nova sentència favorable a la titulació de Filologia Catalana.

La resolució respon al recurs contenciós administratiu presentat pel sindicat contra les ordres de 23 d'abril del 2003 de convocatòria dels concursos oposició del cos de mestres i de professors de secundària "sense el reconeixement de la titulació de Filologia Catalana com a eximent de la prova prèvia de valencià", han explicat les mateixes fonts.

Segons han destacat, la sentència, que estima el recurs contenciós administratiu presentat pels servicis jurídics del STEPV, "s'afig a les anteriors guanyades pel sindicat, altres associacions i diverses persones a títol individual".

En este sentit, les mateixes fonts han lamentat que davant d'estes sentències, la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, en l'ordre de convocatòria d'oposicions als cossos docents d'enguany "ha seguit sense contemplar la titulació de Filologia Catalana com a eximent per a la prova prèvia de valencià".

Per tot això, el sindicat ha exigit a l'Administració educativa valenciana que complisca les resolucions judicials i "deixe de fer una utilització partidista en detriment de la llengua".

Així, l'STEPV ha instat el Govern valencià que en compte d'"avivar periòdicament el debat lingüístic només pel costat del nom i de la divisió" dedique "tots els esforços a aconseguir el ple ús de la llengua, començant pels àmbits en què la Generalitat té plena responsabilitat, adoptant criteris històrics i filològics i assumint com un fet normal i propi la unitat de la llengua catalana i l'equivalència de les dos denominacions de català i valencià".

Universitat de València, 08.06.2005

El TSJ torna a eximir de la prova de valencià en les pròximes oposicions a mestre als titulats en Filologia Catalana

L'acte judicial es refereix a la inexcusabilitat de l'administració davant l'incompliment d'anteriors sentències

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha ordenat de nou a la Conselleria de Cultura i Educació que eximisca de la realització de la prova de valencià a tots aquells que acrediten l'obtenció del títol de Filologia Catalana.

L'acte judicial, comunicat els primers dies d'aquest mes de juny, torna a reconéixer la plena validesa de la llicenciatura de Filologia Catalana que imparteixen les universitats d'Alacant i València. Les dues institucions universitàries havien tornat a demandar a la Generalitat Valenciana per tal de previndre els opositors al cos de mestres que s'examinaran en breu, de la situació viscuda en anteriors convocatòries en les quals s'obligava als titulats en Filologia Catalana a examinar-se de la prova de valencià.

Les dues universitats havien comprovat que en la convocatòria de l'oposició per a l'ingrés en el cos de mestres apareguda en el DOGV del 22 d'abril tornaven a repetir-se les mateixes bases i malgrat les darreres sentències a favor de l'exempció de la prova de valencià per a aquests titulats aquesta s'exigia de nou. L'acte es refereix en el mateix sentit a altres procediments selectius que es puguen convocar.

La resolució apunta que tal com es va resoldre en un acte del passat 30 de juny es torna a acordar aquesta mesura "per a requerir no sols el compliment del que s'ha resolt, amb reiteració, sobre el particular la ignorància del qual és difícilment excusable, sinó també per raons de seguretat de les proves selectives i en conseqüència dels possibles partícips". També apunta l'acte que amb aquest es vol evitar la possibilitat d'interpretacions distintes a la fixada en diverses sentències sobre la titulació requerida per a l'exempció de la prova.

Aquest acte que insisteix en la inexcusabilitat de l'administració davant l'incompliment d'anteriors sentències reforça la validesa de la titulació de Filologia Catalana que imparteixen les universitats demandants davant les oposicions al cos de mestres convocades per l'administració pública valenciana. El TSJ ja va resoldre els recursos presentats per la Universitat de València i la d'Alacant contra les Ordres de la Conselleria de Cultura i Educació de 8 de maig de 2002 per les quals es convocava el concurs oposició per a l'ingrés en el cos de mestres, cos docent d'ensenyament secundari, professors d'escoles oficials d'idiomes, de música i arts escèniques i professors tècnics de Formació Professional. En abril de 2004 el TSJ va reiterar la plena validesa de la titulació de Filologia Catalana i la nova sentència donava la raó a les dues universitats en el contenciós front a la Generalitat.

Europa Press, 08.06.2005

El TSJ eximix de nou de la prova de valencià en les oposicions a mestre els titulats en Filologia Catalana

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha ordenat de nou a la Conselleria de Cultura i Educació que eximisca de la realització de la prova de valencià tots aquells que acrediten l'obtenció del títol de Filologia Catalana, segons han assegurat hui fonts de la Universitat de València a través d'un comunicat. El tribunal requerix en una interlocutòria a la Generalitat que complisca esta resolució, "la ignorància de la qual és difícilment excusable", han apuntat.

Segons estes fonts, l'acte judicial, comunicat els primers dies del mes juny, "torna a reconéixer la plena validesa de la llicenciatura de Filologia Catalana que impartixen les universitats d'Alacant i de València". Les dos institucions universitàries havien tornat a demandar a la Generalitat per a "previndre els opositors al cos de mestres que s'examinaran prompte, de la situació viscuda en anteriors convocatòries en què s'obligava els titulats en Filologia Catalana a examinar-se de la prova de valencià", han explicat.

Les dos entitats acadèmiques "havien comprovat que en la convocatòria de l'oposició per a l'ingrés al cos de mestres apareguda en el DOGV del 22 d'abril tornaven a repetir-se les mateixes bases "i a pesar de les últimes sentències a favor de l'exempció de la prova de valencià per a estos titulats esta s'exigia de nou", han manifestat des de la Universitat.

La interlocutòria es referix en el mateix sentit a altres procediments selectius que es puguen convocar. Així, la resolució apunta que tal com es va resoldre en un acte del 30 de juny passat es torna a acordar esta mesura "per a requerir no només el compliment del que s'ha resolt, amb reiteració, sobre el particular, la ignorància del qual és difícilment excusable, sinó també per raons de seguretat de les proves selectives i en conseqüència dels possibles partícips".

També apunta la decisió del tribunal que es vol evitar la possibilitat d'interpretacions diferents de la fixada en diverses sentències sobre la titulació requerida per a l'exempció de la prova.

Inexcusabilitat de l'administració

Esta resolució, "que insistix en la inexcusabilitat de l'Administració davant l'incompliment d'anteriors sentències, reforça la validesa de la titulació de Filologia Catalana que impartixen les universitats demandants davant les oposicions al cos de mestres convocades per l'administració pública valenciana", han recalcat fonts universitàries.

En este sentit, han recordat que el TSJ ja va resoldre els recursos presentats per la Universitat de València i la d'Alacant contra les ordres de la Conselleria de Cultura i Educació de 8 de maig del 2002 per les quals es convocava el concurs oposició per a l'ingrés al cos de mestres, cos docent d'ensenyament secundari, professors d'escoles oficials d'idiomes, de música i d'arts escèniques i professors tècnics de Formació Professional.

L'abril del 2004 el TSJ va reiterar la plena validesa de la titulació de Filologia Catalana i la nova sentència donava la raó a les dos universitats en el contenciós front a la Generalitat, han conclòs.