Legislació lingüística - cdlpv

El Bloc demana a l'FVMP que incloga el requisit lingüístic en les convocatòries per a accedir a l'Administració

València, 11.10.2004 (EUROPA PRESS)

El Bloc demanarà a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) la inclusió del requisit lingüístic com a condició per a accedir a qualsevol lloc de treball en l'administració municipal valenciana, segons han informat hui en un comunicat fonts d'esta formació política.

El secretari de Política Municipal del Bloc i alcalde de Potries, Damià Oliver, va considerar que esta és "una condició que considerem del tot indispensable i innegociable per a ratificar amb cert grau de consens el conveni marc que ha negociat l'FVMP amb els sindicats CCOO, UGT i CSIF".

Oliver va comentar que "si l'FVMP vol que aprovem un document que pot suposar un conveni marc per a totes les administracions locals de la Comunitat Valenciana, després de 20 anys de la promulgació de la Llei d'Us i Ensenyament del Valencià, hem de donar un pas endavant en este sentit". Per això, va considerar necessari "exigir el requisit lingüístic per a l'accés a la funció pública, la mobilitat i la promoció interna", així com "fer una realitat l'adequació del personal ja existent en l'administració local". En l'Assemblea Extraordinària de l'FVMP que tindrà lloc el pròxim 29 d'octubre a Castelló se sotmetrà a aprovació una proposta d'acord aconseguida entre FVMP i els sindicats CCOO, UGT i CSIF per a les Administracions Locals de la Comunitat Valenciana, va recordar el secretari de Política Municipal del Bloc. Així mateix, va explicar que este document "pretén funcionar com un conveni marc per al personal de les administracions locals" de la Comunitat Valenciana, a més de regular "qüestions com la jornada laboral, la regulació de l'ocupació pública, les retribucions, la mobilitat, la salut laboral, la formació, les vacances i un pacte per l'estabilitat de l'ocupació". Damià Oliver va manifestar, en este sentit, que "cada ajuntament s'haurà d'adherir posteriorment per a actuar ell mateix com un conveni col·lectiu i marcar els mínims laborals a totes les entitats locals".

El Bloc demanarà per a ratificar l'acord de l'FMVP i els sindicats, que s'incloga el requisit lingüístic "com a condició per a l'accés a la funció pública", segons va indicar el secretari de Política Municipal de la formació, que va anunciar que presentarà esta esmena al document a l'Assemblea. Va assenyalar que això comportarà negociar una gradació de quins nivells de valencià hauran d'exigir-se per a cada nivell i funció perquè "ha de garantir-se el dret que tenen els administrats de ser atesos en la seua llengua oficial", va matisar.

Oliver va explicar que la decisió del Bloc es basa en raons de tipus "legal i economicista". Sobre això, va manifestar que "si l'Estatut d'Autonomia reconeix l'oficialitat del valencià, la Constitució reconeix un estat plurilingüe i la Llei d'Us i Ensenyament del Valencià definix el valencià com a llengua pròpia, els treballadors de l'Administració han de conéixer-la llengua de l'administració per a la qual treballen".

ATÉS EN LLENGUA PRÒPIA

Va agregar que a més "els ciutadans tenen el dret de ser atesos en la llengua pròpia" i va apuntar que "o tots els funcionaris coneixen la llengua o s'hauria de duplicar cada funcionari amb un traductor". El representant del Bloc va subratllar que "ara no val que facen valdre l'argúcia que tot el món té el deure constitucional de conéixer la llengua espanyola" perquè "el deure només fa referència al coneixement però no a l'ús". "Els valencians tenen com a llengua pròpia el valencià, per reconeixement legal de l'Estatut", va dir, i va agregar que "l'Administració ha d'entendre'ls i dirigir-se a ells en la nostra llengua". Va considerar que "la selecció de funcionaris ha d'estar condicionada pel coneixement de la llengua pròpia, com un element més de capacitat per al càrrec que han d'exercir". El Bloc ha sol·licitat també a l'FVMP, a través del seu portaveu, l'alcalde de Muro, Rafael Climent, que els representants del Sindicat de Treballadors de l'Administració-Intersindical Valenciana siga inclòs en les taules de negociació "amb ple dret, com a únic sindicat de l'administració pública d'àmbit estrictament valencià".