Legislació lingüística - cdlpv

Europa Press, 23.07.2004

Dos convenis possibiliten que les actuacions notarials i els registres de la propietat es facen en valencià

VALENCIA, 23.07.2004 (EUROPA PRESS)

El conseller de Cultura, Educació i Esport, Esteban González Pons, ha firmat hui sengles convenis amb el Col·legi Notarial de València i amb el Col·legi de Registradors de la Propietat per a promocionar l'ús del valencià en els documents oficials i legals que les dos institucions realitzen en l'àmbit de les seues actuacions.

González Pons va assegurar que, d'esta manera, "es recupera l'esperit d'Ares del Maestrat", localitat castellonenca en què la Generalitat va subscriure un decàleg a favor de la llengua, i va recalcar que és una iniciativa "importantíssima per a la promoció de l'ús social del valencià a la nostra Comunitat".

Va indicar que actualment a la Comunitat Valenciana "es pot estudiar en valencià, escriure, llegir i vore televisió en valencià, però encara no està normalitzada la possibilitat de viure normalment en valencià i triomfar en valencià".

El conseller va lamentar, en declaracions als mitjans de comunicació, que hi ha "una sensació que en valencià es pot anar a l'escola i a la universitat, però la vida quotidiana és millor fer-la en castellà i que triomfar socialment, políticament, econòmicament i vitalment només es pot aconseguir en castellà".

Així, va assenyalar que una vegada s'ha aconseguit "un grau d'implantació molt gran a l'escola, la universitat i l'Administració pública, el que volem és portar el valencià a la vida quotidiana", de manera que el que és "normal en la vida quotidiana siga normal també en els negocis, la política i els esports".

Per a això, va manifestar que un dels problemes més grans que existia és que les notaries i els registres "estaven només en castellà, de manera que quan una persona volia fer un testament tenia la sensació que o el feia en castellà o no era vàlid", mentre que ara "es podran fer els testaments i els requeriments notarials en valencià".

D'esta manera, el valencià "serà una llengua habitual en el registre, les notaries i en la vida dels negocis ordinaris dels valencians", va destacar, i va apuntar que després de la declaració d'Ares del Maestrat i de la presentació de la nova versió del programa de traducció del valencià Salt 3.0 és "és el tercer pas important que dóna la conselleria per a la promoció de l'ús social del valencià".

A més, va agrair als notaris i als registradors l'"esforç" realitzat i va demandar a altres professions i col·legis professionals "la mateixa intenció de promocionar el valencià".

FACILITATS

Segons va recalcar, "tant de bo la resta de col·legis professionals ens donaren les mateixes facilitats que ens han donat notaris i registradors", va asseverar, i va afegir que han donat "un verdader exemple del que és fer valenciania sense deixar de fer un bon treball en la seua tasca professional".

A la firma dels convenis també ha assistit el secretari autonòmic de Cultura i Política Lingüística, David Serra, qui ha valorat la iniciativa com "un pas històric per a la normalització del valencià i en sintonia amb el compromís que el president de la Generalitat Valenciana, Francesc Camps, va realitzar per a la promoció social de la llengua valenciana".

David Serra va explicar que els convenis possibilitaran "la normalització del valencià en els documents públics de la Comunitat Valenciana, un espai on es desenrotllen molts aspectes de la nostra vida".

Per part seua, el degà del col·legi de Notaris de València, Joaquín Borrell, va manifestar, després de la firma del conveni, que el valencià "era l'idioma habitual en les escriptures i documents legals fins als decrets de Nova Planta, i ara tindrem a la nostra disposició totes les facilitats perquè això puga tornar a fer-se d'una manera ràpida i eficaç". Al seu torn, el degà del Col·legi de Registradors, Vicente Carbonell, va valorar el conveni per a la recuperació del valencià.

L'acord signat amb el Col·legi Notarial de València establix un pressupost total de 24.000 euros, dels quals la Generalitat Valenciana aportarà 18.000.

D'altra banda, el signat amb el col·legi de Registradors de la Propietat establix una aportació de la Generalitat de 12.000 euros, mentre que la institució aportarà 6.000.

Així mateix, les dos institucions organitzaran i posaran en funcionament una Oficina de Promoció de l'Us del Valencià i adequaran els seus materials informàtics per a l'ús del valencià. La Conselleria de Cultura, Educació i Esport assessorarà als dos col·legis en l'ús del valencià i distribuirà el programa Salt 3.0.

Les dos entitats realitzaran una campanya de difusió dels possibilitats de l'ús del valencià en l'àmbit de les seues actuacions i es comprometen a adaptar progressivament el valencià com a llengua de treball i comunicació.