Legislació lingüística - cdlpv

Avui, 25.09.2002

CiU, PNB i BNG forcen el PP a aplicar el bilingüisme a l'administració

Ferran Casas

MADRID

Els partits de la Declaració de Barcelona van arrencar ahir al PP un compromís més ferm per aplicar el bilingüisme en els impresos i comunicacions de l'administració general de l'Estat en aquelles comunitats autònomes que tenen més d'una llengua oficial.

CiU, PNB i BNG havien presentat una proposició no de llei al Congrés demanant l'«immediat compliment» abans de l'1 de maig d'un reial decret de fa dos anys. El PP va presentar, però, una esmena, finalment acceptada pels nacionalistes, que, tot i rebaixar sensiblement el text inicial, va possibilitar-ne l'aprovació.

El PP es comprometia a instar el govern espanyol a «prosseguir donant l'impuls necessari» a l'aplicació d'un reial decret que els nacionalistes consideraven que no s'estava aplicant i van acceptar presentar «en el termini de sis mesos» un informe sobre el grau de compliment de l'aplicació del bilingüisme a l'administració perifèrica de l'Estat.

D'altra banda, a la comissió de justícia i interior es va aprovar, també per unanimitat, una proposició no de llei per blindar l'ús del català en l'àmbit registral, que havia topat amb l'oposició d'algun jutge a Catalunya. La cambra baixa va acordar que en el marc de la reforma del reglament del Registre Civil -que és de l'any 1958- s'hi inclouria la possibilitat d'usar el català a les certificacions del Registre Civil.

La mateixa comissió va rebutjar una proposta d'ICV perquè fos tingut en compte el català com a mèrit en la selecció de membres substituts del ministeri fiscal. El PP va argumentar que s'està negociant amb CiU aquest assumpte.