Legislació lingüística - cdlpv

Més avall Yahoo! i Avui

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià estima el recurs d'ACPV contra les anomenades ordres del "requisit lingüístic"

Informació d'Alfons Esteve

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha estimat el recurs interposat per l'advocada Mercè Teodoro en nom d'Acció Cultural del País Valencià contra les ordres de la Conselleria de Cultura i Educació de 8 de maig de 2002 que no reconeixien la titulació de Filologia Catalana per acreditar el coneixement de valencià en les oposicions als cossos docents no universitaris.

A més, seguint els mateixos arguments que la Sentència núm. 75/1997 del Tribunal Constitucional, el Tribunal Superior avala la doble denominació de valencià i català per al nom de la llengua del País Valencià:

"oficialmente "valenciana" en su Estatuto de Autonomía, y en el ámbito académico "catalana"".

Reproduïm dos dels fonaments jurídics més interessants d'aquesta Sentència núm. 330/2004, de 4 de març de 2004, del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, Sala Contenciosa Administrativa, Secció Segona Fonament jurídic tercer:

"Consecuentemente, y a la vista del anterior bloque normativo, debe concluirse que no existe razón jurídica alguna que permita sostener que la titulación de Licenciatura en Filología Catalana no constituya titulación suficiente, en las mismas condiciones que las titulacions, diplomas o certificados, que se enumeran en los Anexos VII y X, respectivamente, de las convocatorias recurridas, para eximir de la realización de la prueba de conocimientos de la lengua valenciana, pues aquella Licenciatura avala sobradamente el conocimiento de la lengua de esta Comunidad —denominada oficialmente "valenciana" en su Estatuto de Autonomía, y en el ámbito académico "catalana"".

Fonament jurídic quart:

"[...] procede hacer un pronunciamiento declarativo encaminado a impedir, por ser contraria a derecho, toda interpretación de las Bases a las que se ha hecho referencia, que conduzca al resultado de considerar que los aspirantes en posesión de la titulación de Licenciatura en Filología Catalana, vienen obligados a someterse a la prueba obligatoria i eliminatoria de valenciano pues éstos quedan exentos de la mencionada prueba, en las mismas condiciones que los que estén en posesión de las titulaciones, certificados o diplomas que se enumeran en los anexos VII y X de las respectivas convocatorias".

Yahoo! 23 de març del 2004

El STEPV afirma que la sentència sobre el títol de Filologia catalana és un "correctiu jurídic" a la política del PP

VALENCIA, 23 (EUROPA PRESS)

El STEPV-IV va assegurar hui que la sentència del Tribunal Superior de Justícia que afirma que el títol de llicenciat en Filologia Catalana "avala àmpliament" el coneixement del valencià és "un correctiu jurídic a la política lingüística del Partit Popular per la continua indefinició i atacs a la unitat de la llengua".

En un comunicat, el sindicat va assegurar que juntament amb altres entitats han mantingut davant la Conselleria de Cultura, Educació i Esports el criteri que la titulació de Filologia Catalana expedida per les universitats valencianes "fóra admesa per a l'accés a la funció pública docent" encara que l'administració educativa i, especialment el director general de Personal Docent, "s'han oposat a acceptar l'única titulació que legalment poden en estos moments expedir les universitats valencianes".

El sindicat va afirmar que esta sentència precedirà altres que en els pròxims dies emetrà el mateix tribunal ja que són diverses les organitzacions i particulars que, al seu moment, van presentar un recurs davant l'ordre de convocatòria d'oposicions per a l'ingrés en els cossos docents.

D'esta manera, va subratllar que la conselleria "es vorà obligada a acceptar la titulació de Filologia Catalana amb tots els efectes acadèmics en el sistema educatiu valencià".

L'executiu del PP es reserva la possibilitat de recorrer

La justícia equipara el títol de català al de valencià

Una sentència del Tribunal Superior del País Valencià reconeix la unitat de la llengua

Ester Pinter
VALÈNCIA

La Generalitat Valenciana va patir ahir un fort revés jurídic en la seva pràctica de discriminar els títols de català davant els de valencià i de posar en dubte la unitat de la llengua. El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià va fer pública una sentència en què afirma que no hi ha raó jurídica perquè la llicenciatura en filologia catalana no constitueixi titulació suficient per eximir el seu posseïdor de la prova de coneixements de valencià.

La Generalitat Valenciana obliga els llicenciats en filologia catalana que aspiren a una plaça en les oposicions al cos docent a sotmetre's a un examen de valencià eliminatori per acreditar el coneixement d'aquesta llengua. Mentre que la llicenciatura en filologia valenciana sí que eximeix d'aquesta prova, no ocorre el mateix amb la seva equivalent en filologia catalana, títol que abans del canvi de denominació el 1995 oferien totes les universitats valencianes i que ara es lliura a Catalunya i les Balears.

La sentència, que dóna la raó al recurs interposat per l'associació Acció Cultural del País Valencià, es basa en l'ordre del 29 de novembre del 1995 del ministeri d'Educació, que homologava aquests títols.

El conseller de Cultura i Educació, Esteban González Pons (PP), va evitar pronunciar-se sobre si recorreran la sentència adduint que la desconeixia i que no se'ls havia notificat. Sí que va insistir que la denominació de l'idioma "és la que marca l'Estatut d'Autonomia, valencià".

Per la seva part, l'advocada d'ACPV Mercè Teodoro va qualificar de "molt satisfactòria" l'executòria del TSJ perquè, encara que no determina la suspensió de l'última convocatòria d'oposicions, "reconeix la negligència i discriminació envers els llicenciats en filologia catalana". A més, segons Teodoro, la sentència és positiva perquè es pronuncia en contra d'aquesta marginació en futures convocatòries d'accés al cos de professorat o a la resta de la funció pública i perquè reitera el reconeixement legal de la doble denominació valencià/català i per tant de la unitat de la llengua.

Des d'ACPV van instar la Generalitat Valenciana a prendre nota i abandonar la línia de negació de l'evidència legal i científica sobre la naturalesa de la llengua pròpia dels valencians. A més, van aprofitar per exigir que s'apliqui sense entrebancs un veritable requisit lingüístic en tota la funció pública que garanteixi el respecte pels drets dels ciutadans del País Valencià i per la condició d'oficialitat del valencià.