Legislació lingüística - cdlpv

Vilaweb

La ponència de l'AVL sobre el nom de la llengua estarà conclosa a mitjan novembre

El ple aprova per unanimitat una declaració en solidaritat amb Figueres i González per la querella de Coalició Valenciana

VALÈNCIA, 01.10.2004 (EUROPA PRESS)

La ponència en la qual un grup d'acadèmics de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) treballa per a l'elaboració d'un document sobre l'onomàstica de la llengua estarà conclosa a mitjan del pròxim mes de novembre. El text es remetrà a les institucions i, amb ell, l'ens normatiu donarà per "tancada" la qüestió.

Així ho ha avançat hui el vicepresident de la institució, Josep Palomero, al final de la reunió del ple, en el qual es va aprovar per unanimitat el projecte de memòria anual de l'AVL de l'exercici 2003 i una declaració de suport a la presidenta i la secretària de la institució, Ascensió Figueres i Marisol González, respectivament, amb motiu de la querella criminal presentada per Coalició Valenciana per presumpta falsedat en un document públic.

En la reunió plenària, que es va allargar durant dos hores i 45 minuts, també va haver "comentaris sobre esta possibilitat que s'ha obert respecte a l'ús del valencià amb esta denominació a la Unió Europea" --en referència a la distinció entre valencià i català en les instàncies europees--, segons va explicar Palomero, encara que les intervencions van ser "només a títol particular" perquè la institució "té una ponència en marxa" sobre este tema, va indicar.

El vicepresident, que es va pronunciar a favor de la doble denominació valencià-català, va postil·lar que entre els acadèmics "no hi ha diferències de postures, sinó que l'ambient és molt convergent en tot això".

Palomero va assegurar que les dos reunions que han mantingut els responsables de la redacció de la ponència --encarregada a Rafael Alemany, Manel Pérez Saldanya, Angel Calpe i Ramon Ferrer--, han sigut "extremadament amables i confluents", per la qual cosa tot "fa suposar que no hi haurà divergències de veus".

Segons va assegurar, l'AVL "obeirà la llei de creació de l'ens i defensarà la denominació del valencià com a estatutària, legal i històrica", però a més "la filiació del valencià en un sistema lingüístic compartit". "Posarem noms i cognoms a esta situació", va afegir, i sobre això va assenyalar que l'esforç realitzat pel Consell Valencià de Cultura (CVC) en el seu moment ara l'AVL "té la missió de concretar-ho".

Una vegada concloga la redacció del document, es presentarà primer als acadèmics perquè puguen realitzar esmenes i després anirà al ple de la institució per a la seua aprovació, el que està previst que ocòrrega a finals del mes de novembre. Palomero va indicar que la ponència "serà ponderada, independentment d'altres pressions externes a la institució".

"TANCAR EL TEMA"

Va apuntar que la declaració es remetrà a la Generalitat i al Govern central, entre d'altres organismes, i, amb este pronunciament, per a l'AVL "el tema s'haurà tancat i si les institucions li fan cas també s'haurà tancat" per a elles. D'esta manera, segons va manifestar, l'AVL "farà un gran servici a la societat".

Així mateix, va afirmar que hi ha "indicis que les posicions que es donen a Catalunya d'intransigència respecte a la denominació de llengua compartida no són de tot Catalunya, sinó d'algunes institucions".

D'altra banda, Palomero va assenyalar que l'acord d'"absoluta solidaritat" amb Figueres i González --acusades per Coalició Valenciana de suprimir de manera conscient i deliberada de la declaració institucional de l'AVL del passat 19 de desembre sobre la denominació de la llengua una paraula que havia sigut aprovada, segons este partit--, es remetrà al jutjat, per la qual cosa el vicepresident de l'AVL no va voler avançar el seu contingut.

L'acord, que ratifica la redacció del punt 1 de la declaració del 19 de desembre --en el qual s'afirma que la denominació de valencià "és tradicional, històrica, legal, estatutària i, per tant, la més adequada al marc institucional", partix d'un document proposat per la secció de Gramàtica, però "afegix un altre text que ho millora", va explicar Palomero.

Va especificar que la proposta de suport a Marisol González, que el pròxim 15 d'octubre haurà de comparèixer davant el jutjat, i Ascensió Figueres va sorgir de la secció de Gramàtica perquè va ser el primer òrgan col·legiat de l'AVL que es va reunir després de l'admissió a tràmit de la querella presentada pel líder de Coalició Valenciana, Juan García Sentandreu.

D'altra banda, va indicar que la memòria de la institució es va aprovar per unanimitat i "sense discussió" perquè les 114 esmenes que es van presentar van ser incorporades a la redacció final.

Sobre el trasllat a una seu definitiva de les dependències de l'AVL, Palomero va indicar que a l'espai que actualment ocupen al monestir de Sant Miquel dels Reis "no hi ha lloc per tot". "Provisionalment ací es pot estar, però no pot ser una seu definitiva perquè no hi ha confidencialitat, només hi ha una sala de reunions i els acadèmics no disposen de despatxos personals", entre d'altres carències, va postil·lar.