Legislació lingüística - cdlpv

Vilaweb, 19.02.2004

L'AVL conclou l'enquesta sobre l'ús social del valencia amb vora 7.000 entrevistes

19/02/2004 11:14

VALENCIA, 19 (EUROPA PRESS)

L'empresa EMER, contractada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per a elaborar una enquesta general sobre l'ús social del valencià, ha finalitzat el treball de camp realitzat durant les últimes cinc setmanes al llarg de tot el territori de la Comunitat Valenciana i que ha recollit l'opinió de vora 7.000 valencians, segons van informar fonts de la institució.

Este treball de camp s'ha desplegat en sis zones o àrees territorials —Alacant, Alcoi-Gandia, l'Horta, Castelló, València ciutat i comarques castellanoparlants—, en cadascuna de les quals s'han realitzat unes mil cent enquestes en cadascuna d'elles. La distribució de la mostra ha tingut en compte xicotetes, mitjanes i grans poblacions de forma proporcional per a aconseguir «una representació el més ampla possible», van assenyalar les mateixes fonts.

Segons va indicar el president de la Secció de Foment, Honorat Ros, l'enquesta s'ha ajustat als objectius plantejats i no hi ha hagut cap desviació al llarg del treball. Un element que el mateix Ros ha valorat de forma positiva és que la gran majoria de les persones ha utilitzat el valencià per a contestar les preguntes i que ningú ha rebutjat el qüestionari.

L'enquesta, que forma part del projecte general del futur Llibre Blanc de l'AVL sobre l'ús del valencià, perseguix «constatar quin ha sigut el procés de recuperació i promoció de la llengua, assenyalar les mancances en el compliment de la Llei d'Us, analitzar les perspectives de futur, generar acords cívics i proposar a les institucions noves actuacions per a aprofundir en la LUEV, que enguany ha complit el seu vinté aniversari».

Els primers resultats de l'enquesta encarregada per l'Acadèmia es coneixeran el pròxim mes. Les conclusions de l'estudi oferiran «un bon termòmetre per a saber l'estat del valencià dins de la nostra societat i les possibles mesures que cal aplicar perquè siga un verdader vehicle de comunicació entre els valencians».