Presència, 21-27 setembre 2001

L'Acadèmia es declara incompetent

E. O.

La creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va obrir una etapa d'entesa que albirava l'inici de la fi del conflicte lingüístic que afecta el País Valencià des de l'arribada de la democràcia. No obstant això, la decisió de la Conselleria d'Educació de suprimir els escriptors catalans de l'assignatura de Llengua i Literatura ha reactivat la controvèrsia momentàniament i ha deixat a l'aire les contradiccions d'uns institució normativa formada per quotes polítiques.

La reacció de la nova institució a la mesura de l'administració autonòmica va resultar decebedora per als defensora de la unitat del català. Oficialment, l'Acadèmia no va adoptar cap posició. Segons la seua presidenta, l'exdiputada del PP Ascensión Figueres, la qüestió no competia a l'ens normatiu.

Davant aquest pronunciament alguns acadèmics s'han rebel·lat, com ara Josep Palomero. "La Conselleria havia d'haver consultat a l'Acadèmia la seua decisió. No es poden desvincular els autors valencians dels catalans. Em pregunte per a què s'ha creat l'Acadèmia si la Generalitat la ignora en qüestions tan bàsiques com aquestes", diu Palomero.

Des de fora de la institució s'ha criticat els membres no secessionistes que la componen per haver acceptat formar part d'un òrgan que presenta poques garanties per al manteniment de la unitat lingüística. Alguns dels acadèmics, com ara Antoni Ferrando, exdirector de l'Institut Valencià de Filologia, van oposar-se a la creació de l'ens normatiu, però, més tard, van acceptar d'entrar-hi.

Ningú esperava que la posada en marxa de l'Acadèmia anés a resoldre immediatament el conflicte lingüístic, però la declaració adjunta a la seua creació -avalada pel PSPV-PSOE i el PP- especificava la necessitat de posar fi a la instrumentació política de la llengua, una circumstància que ara sembla violada.