Legislació lingüística - cdlpv

Annex de pensament vacu

Giner diu que l'AVL "desafia la legalitat estatutària" en "qüestionar el nom de la llengua"

VALENCIA, 30.06.2004 (EUROPA PRESS)

El president de la Diputació de València, Fernando Giner, va acusar hui l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) de "qüestionar el nom de la llengua" i, amb això, de "desafiar la societat valenciana, la legalitat estatutària i les administracions legítimament constituïdes com a representants del poble".

Giner va assenyalar que és "una vergonya que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua patisca esta crisi d'identitat, qüestione i pose en dubte a estes altures el fet que la llengua dels valencians es diga valenciana, com, popularment i clamorosa, l'hem cregut, sentit, estimat i denominada així des de fa més de sis segles".

Segons el president de la Diputació, "podríem estar davant un possible delicte de prevaricació per part de l'AVL" perquè el que esta entitat pretén és, segons el parer de Giner, "valorar, enjudiciar, mitjançant un procediment administratiu, una cosa que ja està resolta per llei, un assumpte que està totalment tancat i precisat en l'Estatut d'Autonomia i ratificat a l'article seté de la Llei d'Us i Ensenyament del Valencià", va subratllar.

El màxim responsable de la institució provincial va recalcar que la denominació de llengua o idioma valencià "està establida en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa l'enjudiciament o valoració, i qualsevol modificació en este sentit, que vulga fer l'AVL, el resultat de la qual no busca una altra cosa que dir-li catalana a la nostra llengua, és manifestament il·legal i injust", va comentar.

Així, este acte administratiu "seria nul d'arrel per contravindre una norma superior com és l'article 7º de l'Estatut i l'article 9.3 de la Constitució Espanyola, que assenta el principi constitucional de seguretat jurídica". D'esta manera, va recalcar, "l'AVL no pot ni deu posar-nos als valencians en una situació de confusió amb una valoració i un enjudiciament totalment manipuladora".

Giner va afegir que l'AVL, "amb la intenció de denominar catalana a la llengua dels valencians, el que fa és violentar el sentir dels valencians, desafiar la societat valenciana, la legalitat estatutària i les administracions legítimament constituïdes amb representants del poble".

A més, va censurar que amb esta pretensió, l'Acadèmia "manifesta un servilisme institucional cap a l'Institut d'Estudis Catalans, vulnerant el principi d'independència, i deixa el col·legi acadèmic en una penosa situació de descrèdit davant la societat que la sosté i a la qual han de servir".