Eines de Llengua: el web de la CDLPV.
Legislació lingüística

Vilaweb, 15.03.2007

La secretària de l'AVL afirma que les dades de l'ús del valencià són «preocupants»

ALCOI, 15/03/2007 19:02 (EUROPA PRESS)

La secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha assegurat hui que les dades de l'ús del valencià «són preocupants», i alhora ha ressaltat que tot i que «s'estudia més valencià que mai i es coneix més valencià que mai, el problema està en el seu ús».

Verònica Cantó ha fet estes declaracions hui en la presentació als mitjans de comunicació de les XII Jornades de Sociolingüística a Alcoi. Així, referint-se a la realitat social de l'ús del valencià i basant-se en les dades de dos enquestes realitzades per l'AVL i per la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, respectivament, ha manifestat que el valencià «no s'usa de manera habitual».

La secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha apuntat que tot i que l'ensenyament reglat en valencià ha incrementat les seues places, el problema apareix en reflexionar «què passa al carrer, què passa quan eixim a Alcoi, passegem, què passa quan eixim a una de les ciutats de la comarca: que evidentment no s'usa de manera habitual».

Cantó ha estimat que «potser no s'usa perquè no hi ha una necessitat d'usar-lo». En este sentit ha opinat que és «molt difícil entrar a un restaurant i trobar la carta en valencià, és difícil agafar un mitjà de premsa escrita i trobar-lo en valencià».

Pel que fa al futur d'estes realitats, Cantó ha argumentat que «cal fer molt de treball en totes i cadascuna d'elles, per això cal posar-se a treballar». Sobre esta qüestió, ha afegit que «ho devem a les futures generacions».

Així, i centrant-se en l'ensenyament, la secretària de l'Acadèmia ha reflexionat i s'ha preguntat sobre «què passa quan en un ensenyament reglat en primària i secundària, hi ha línies en valencià, i després passa a la universitat i en moltes no hi ha oferta d'ensenyament». Sobre esta qüestió, ha opinat que «la responsabilitat és de tots, però també de l'Administració».