Legislació lingüística - cdlpv

Europa Press, 09.09.2005

L'AVL impartirà un curs de valencià a la localitat murciana de Iecla

VALÈNCIA

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha acceptat la sol·licitud de l'Ajuntament de Iecla d'organitzar un curs de valencià en esta localitat de la comarca murciana de l'Altiplà, "limítrof amb les terres alacantines del Vinalopó, on encara hui es parla la nostra llengua", segons han informat hui fonts de l'ens normatiu.

La petició s'ha produït després que fa uns mesos arribara a la seu de la institució, el monestir de Sant Miquel dels Reis, una carta del síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana que feia constar la demanda d'un veí de la pedania ieclana de Raspai en els mateixos termes.

L'Acadèmia va comunicar al síndic la possibilitat de realitzar cursos de valencià en esta comarca, igual que s'organitzen activitats a altres països on residixen valencians, com és el cas de l'Argentina o Uruguai, i de facilitar qualsevol tipus de material didàctic.

La petició inicial d'este particular ha sigut ara recollida per l'ajuntament, que s'ha posat en contacte amb l'AVL per a sol·licitar formalment l'organització d'un curs a la pedania de Raspai i també a la mateixa localitat murciana.

La Junta de Govern, en la seua primera reunió de setembre, ja ha aprovat la programació d'un curs de seixanta hores per als valencianoparlants de la pedania que ho desitgen i també dotar als alumnes del material escolar necessari per a l'activitat.

La carta municipal, dirigida per la regidora de Cultura a la presidenta de la institució, conclou manifestant la voluntat "d'iniciar una fructífera col·laboració per a salvaguardar el coneixement de l'idioma valencià com a part que és del patrimoni cultural de Iecla".

Vilaweb, 13.09.2005

L'ajuntament de Iecla reconeix els parlants valencians d'El Carxe

Per primer vegada es faran classes de català en aquest poble de Múrcia

L'ajuntament de Iecla ha demanat a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua l'organització d'un curs de català per als veïns de Raspai, una pedania de Iecla. És la primer vegada que una institució de Múrcia reconeix oficialment l'existència dels catalanoparlants del Carxe, una àrea habitada per unes dues mil persones. La proposta dels cursos, que ja estan preparant-se, va ser originada per una demanda d'un veí del Carxe al Síndic de Greuges.

L'Acadèmia va comunicar al síndic la possibilitat de realitzar cursos i de facilitar qualsevol tipus de material didàctic.

La petició inicial d'aquest particular ha estat ara recollida per l'ajuntament, que s'ha posat en contacte amb l'AVL per a sol·licitar formalment l'organització d'un curs a la pedania de Raspai i també a la mateixa localitat murciana. La Junta de Govern de l'AVL, en la seva primera reunió de setembre, ja ha aprovat la programació d'un curs de seixanta hores per als valencianoparlants de la pedania que ho desitgin i també dotar els alumnes del material escolar necessari per a l'activitat.