Legislació lingüística - cdlpv

Europa Press, 09.05.2005

L'AVL reclama a l'Ajuntament de València més presència del valencià en el transport públic

VALÈNCIA, 09.05.2005

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) s'ha dirigit a l'Ajuntament de València per a sol·licitar que "el valencià estiga cada vegada més present en els autobusos urbans de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i també en els monitors d'estos vehicles, en què, en molts casos, els rètols i les locucions apareixen només en castellà", segons han assenyalat hui fonts de l'ens normatiu. D'esta manera, la institució insta que la llengua pròpia "estiga present en tots els àmbits" i lamenta que "encara el valencià està en inferioritat de condicions".

La corporació municipal, a través de l'EMT, ha comunicat que "en la informació de pròxima parada s'estan canviant els textos i la direcció de castellà a valencià". Esta modificació ja s'ha dut a terme en les línies 1, 2, 5, 9, 10, 19, 29, 32, 40, 41 i 70, i prompte s'ampliarà als autobusos que fan el recorregut de les línies 3, 4, 16, 21, 28, 31, 63 i 90, han indicat les mateixes fonts.

La companyia de transport també ha informat que "en altres informacions de l'EMT apareix tot en valencià, d'acord amb el nostre plantejament d'integració de les dos llengües en les nostres comunicacions", però no així en la publicitat emesa per l'empresa adjudicatària del servici, que, en la majoria dels casos, es presenta en castellà, han assegurat.

L'AVL ha subratllat que "esta mateixa petició es fa extensiva a la resta de les capitals i municipis de la Comunitat Valenciana, i a les empreses encarregades del servici del transport, perquè les dos llengües oficials del nostre territori estiguen presents en tots els àmbits públics i no com fins ara, que encara el valencià està en inferioritat de condicions respecte al castellà".