Legislació lingüística - cdlpv

Europa Press, 17.01.2005

La junta de govern de l'AVL es reunix demà per a recuperar la "cordialitat" i en un clima de "descongelació"

VALÈNCIA, 17.01.2005

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) celebrarà demà en la seua seu del monestir de Sant Miquel dels Reis una reunió de la seua junta de govern amb la intenció de propiciar "un clima de cordialitat" i recuperar el "consens" al si de la institució, segons han assenyalat hui fonts de l'ens normatiu. La sessió, la primera convocada després de la retirada de l'ordre del dia del ple del 22 de desembre passat del dictamen sobre el nom de la llengua, es durà a terme en un ambient "un poc més descongelat", han reconegut, per part seua, fonts del grup de 13 acadèmics que subscriuen esta proposta.

Des de l'Acadèmia han insistit en l'"interés" per recuperar el "clima de cordialitat" de la institució i analitzar la situació en la qual està actualment l'organisme. Respecte als temes que es tractaran en la sessió, s'abordaran "qüestions internes" de l'AVL —com correspondència i altres tràmits administratius.

També estan "pendents" altres temes, com la sol·licitud d'un informe al lletrat secretari general de la institució, Lluís Aguiló, sobre la decisió de la presidenta, Ascensió Figueres, de retirar de la discussió el dictamen sobre el nom de la llengua, i la convocatòria de la pròxima sessió plenària.

Per part seua, l'acadèmic Rafael Alemany, un dels 13 integrants de l'AVL que subscriuen este dictamen, ha apuntat que en estos moments l'ambient al voltant de la institució "és menys tens i les coses s'han descongelat un poc", tot i que va advertir que, de moment, "no llancem les campanes al vol".

En este sentit, ha assegurat que "entre no parlar i parlar és millor parlar però una cosa és que es cree un clima propici entre les forces polítiques i una altra cosa és el tema intrínsec de l'AVL i del dictamen, que no depén dels partits sinó que és nostre", ha subratllat.

El dictamen "ha d'eixir"

Respecte a la continuïtat de la proposta sobre els "Principis i criteris per a la defensa de la denominació i l'entitat del valencià", Alemany ha afirmat que este dictamen "ha d'eixir". Si ho farà en els mateixos termes que es va plantejar el passat 22 de desembre "és una cosa que depén dels seus 13 autors, els acadèmics que el vam subscriure", ha indicat.

"Si la meitat més un d'estos 13 acadèmics diu que no es toca ni una ratlla no es tocarà ni una ratlla i si, per contra, la meitat més un diu que s'ha de tocar una ratlla, es tocarà", ha sentenciat el professor, que va agregar que "depén de les ratlles que es toquen cadascú haurà de valorar si hi està d'acord o no i actuar en conseqüència". "Tot es pot tocar en este món, depén de la manera com es faça", ha apuntat.

Rafael Alemany ha manifestat que, "personalment, si es veta el dictamen" la seua dimissió com a membre de l'AVL és "una porta que sempre tinc oberta".