Legislació lingüística - cdlpv

Europa Press, 27.12.2004

El PP proposarà la modificació de la lle i de l'AVL si l'entitat "s'extralimita" en l es seues competències

VALÈNCIA, 27.12.2004

El portaveu del PP a les Corts Valencianes, Serafín Castellano, ha manifestat hui que el seu grup presentarà la proposició de llei per a modificar la llei de creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) si esta institució "s'extralimita" en les seues competències i insistix a debatre el document sobre la denominació de la llengua.

Castellano, que va realitzar estes manifestacions a preguntes dels periodistes en roda de premsa, va assenyalar que si alguns acadèmics "el que volen és que l'AVL s'extralimite de les competències que té establides en la seua llei de creació, el grup parlamentari popular està disposat a presentar una proposició de llei per a la seua modificació".

El parlamentari del PP va agregar que l'Acadèmia "està per a complir amb les competències assenyalades a l'article 7" de la seua llei de creació, entre les quals figura "vetlar per l'ús normal del valencià i defensar la seua denominació i entitat", i va insistir que en cap apartat de la norma apareix que tinga capacitat per a canviar el nom de la llengua.

Castellano va destacar que el PP "va ser el partit que va proposar, va negociar i va fer realitat l'AVL", per la qual cosa, va afirmar, "el que volem és defensar-la i preservar-la". En esta línia, va censurar que l'Acadèmia "vulga ser instrumentalitzada per a funcions i atribuir-se competències no establides en la llei".

Així, el portaveu del PP va recalcar que el seu grup "estaria disposat a realitzar una modificació de la llei de creació de l'AVL sempre que esta s'extralimitara de les competències que té atribuïdes".

"En el cas que es persevere a voler canviar la denominació de la llengua, que és una competència únicament estatutària, el grup parlamentari popular estaria disposat a presentar una proposició de llei per a la modificació de la mateixa", va declarar. Va aclarir que, per a això, "m'imagine que reglamentàriament hauríem de demandar als acadèmics la celebració d'un ple".

Va manifestar que la denominació de la llengua "és una competència únicament i exclusivament estatutària" i, per això, va qualificar d'"il·lògic" que no es defense esta qüestió.

En esta línia, Castellano va insistir que els populars "defensarem el nom de la llengua i les senyes d'identitat per damunt de tot" i va recalcar que esta postura és "coherent" amb la posició mantinguda "des de sempre" pel PP.

El parlamentari popular va destacar la necessitat de complir amb allò establit en l'Estatut d'Autonomia i la Constitució en el sentit que la llengua que es parla a la Comunitat Valenciana és el valencià, va dir.

En este sentit, va manifestar que totes les institucions de la Comunitat "han de treballar per a la defensa, la promoció, l'ús i la potenciació de la nostra llengua, i no per a qüestionar la seua denominació".

Va recordar que el passat 2 de juliol el grup popular va presentar una proposició no de llei en la qual exigia a l'Acadèmia "l'observació tant de l'Estatut d'Autonomia com de la pròpia Llei de Creació de l'AVL, en el qual es referix al debat que pensaven plantejar sobre el nom de la nostra llengua".

Estatut

Sobre la possibilitat que esta qüestió afecte el procés de reforma de l'Estatut d'Autonomia, va destacar el consens aconseguit fins ara en totes les decisions i, sobre això, va recalcar que hi ha "un clima d'entesa i diàleg".

Va assenyalar que existix un acord entre el PP i el PSPV per a no modificar el títol primer ni el preàmbul de l'Estatut, "pel que no sé quin obstacle pot haver perquè la reforma no siga efectiva", va postil·lar.

Castellano va afirmar que la reforma de la carta d'autogovern dels valencians "ha de seguir amb este clima d'entesa i complint la previsió i els terminis establits" i va assenyalar que el PP "continuarà treballant" perquè siga així.

Així, va recalcar que no ha de ser un "obstacle el conflicte de la llengua, quan hi ha un acord des del començament que el títol primer, on radica l'article 7 que parla de la llengua, no es tocarà". Per això, va mostrar la seua confiança que els terminis establits i el "clima polític d'entesa" es mantinguen.

Així mateix, va assenyalar que l'AVL, de la mateixa manera que la resta d'institucions d'autogovern creades des del 1982, "han d'estar en l'articulat i la part dispositiva de l'Estatut d'Autonomia".

En esta línia, va indicar que en la proposta de reforma redactada pel PP, que pretenen començar a negociar després del període nadalenc, va dir, "es parla de dotar de rang estatutari l'Acadèmia".