Legislació lingüística - cdlpv

Europa Press, 25.10.2004

L'Acadèmia i responsables universitaris treballaran conjuntament en el foment d'un major ús social del valencià

VALÈNCIA, 25.10.2004 (EUROPA PRESS)

La Junta de Govern de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va mantindre hui a la seu del Monestir de Sant Miquel dels Reis de València una reunió amb els vicerectors i tècnics de política lingüística de les cinc universitats públiques valencianes per a iniciar línies de col·laboració que faciliten la realització d'actuacions conjuntes, segons van informar hui fonts de la AVL.

Els vicerectors, que havien demanat celebrar esta reunió, i la Junta de Govern de l'Acadèmia van acordar posar en marxa un grup de treball per a elaborar un calendari i establir una prioritat en les línies d'actuació En la trobada van participar els vicerectors Joan Carles Carbonell, de la Universitat de València, Bernabé Marí, de la Universitat Politècnica de València, Guillem Bernabeu, de la Universitat d'Alacant, Margarita Porcar, de la Jaume I de Castelló, i Joana Gallart, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Els representants de les universitats valencianes es van mostrar a favor d'establir vies de comunicació i coordinació amb la institució normativa, i potenciar les relacions actuals basades en la firma de convenis puntuals, segons les mateixes fonts.

El vicerector d'Estatuts i Desenvolupament Normatiu de la Universitat de València, Joan Carles Carbonell, que va agrair la "deferència" de l'Acadèmia per la reunió, es va mostrar a favor d'iniciar canals de col·laboració dirigits al foment d'un major ús social del valencià, una consideració normalitzada de la llengua i la superació dels problemes de la llengua d'una forma científica.

Per la seua banda, la presidenta de la AVL, Ascensió Figueres, i els membres de la Junta de Govern Josep Colomer, Marisol González i Antoni Ferrando van realitzar un repàs de la tasca actual de la institució i dels treballs desplegats per cadascuna de les seccions i comissions de l'ens normatiu, a més de les línies d'ajuda a la promoció del valencià aprovades en l'últim ple.

En l'actualitat, la AVL ha firmat un total de 12 convenis amb les universitats de València —cinc—, Alacant —cinc— i Jaume I de Castelló —dos—, amb un pressupost superior als 360.000 euros.

Estos acords fan referència a l'estudi sobre el corpus antroponímic valencià medieval; el corpus de documents de la Cancelleria Reial; l'inventari general d'autors i obres dramàtiques valencianes i documentació audiovisual.

També tracten sobre el sistema d'assistència ortoèpica; concordança lematitzada de les poesies d'Ausiàs March; el tresor lexicogràfic valencià; l'inventari general de traduccions d'autors i obres dramàtiques i cinematogràfiques al valencià i documents per a la història de la llengua i la cultura valenciana medieval.