Legislació lingüística - cdlpv

Més avall: Avui, 28.05.2004: greus incompliments de la Carta europea

L'AVL es dirigirà a Regàs per a evitar l'exclusió de la denominació de valencià de la catalogació dels llibres

VALENCIA, 28.05.2004 (EUROPA PRESS)

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) es dirigirà a la directora de la Biblioteca Nacional, Rosa Regàs, per a "buscar una solució satisfactòria en relació amb la catalogació dels llibres en valencià i aconseguir que esta denominació no quede exclosa del catàleg", segons han informat hui fonts de l'entitat.

La proposta va sorgir en l'últim punt del ple celebrat hui i va ser amb el suport dels membres de la institució, que van delegar en la Junta de Govern perquè inicie les gestions amb la titular de la Biblioteca Nacional, van indicar les mateixes fonts.

Rosa Regàs va assenyalar, en unes declaracions realitzades el passat 16 de maig, que els llibres valencians i catalans podrien estar classificats amb la mateixa nomenclatura. A més, l'escriptora es va mostrar partidària de la unitat de la llengua catalana, però va matisar que abans de rectificar el criteri aplicat pel seu antecessor, Luis Racionero, consultaria amb lingüistes.

D'altra banda, el ple de l'AVL va aprovar un protocol de col·laboració amb l'Institut Cartogràfic Valencià per a "recolzar-se mútuament en les activitats d'utilització de les respectives bases de dades toponímica i cartogràfica", van informar els responsables de l'entitat.

A més, l'Acadèmia s'encarregarà de la correcció de textos i dels criteris lingüístics necessaris per a la rectificació dels mapes. Les mateixes fonts van recalcar que és la primera volta que es firma un conveni d'estes característiques per a la normalització de la llengua amb l'Institut Cartogràfic Valencià.

Així mateix, el vicepresident de l'AVL, Josep Palomero, va informar dels actes commemoratius preparats per la institució amb motiu de la celebració del Dia de les Lletres Valencianes, que giraran al voltant de la figura literària i periodística de Martí Domínguez Barberà.

Edicions de llibres, dossiers escolars, una pàgina web, una exposició, lectures de textos, beques d'investigació, un documental i un concert de l'Orquestra Municipal de València són algunes de les actuacions previstes per a recordar la figura de Martí Domínguez com a escriptor.

Finalment, el president de la Secció de Foment, Honorat Ros, va destacar la "bona acceptació registrada per la convocatòria de l'Encontre de Servicis Lingüístics Valencians que se celebrarà el pròxim dia 11 de juny a la seu de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua". La iniciativa servirà per a donar a conéixer als tècnics lingüístics els criteris, les principals actuacions i els projectes en marxa de la institució.

L'Observatori de la Llengua troba greus incompliments de la Carta Europea de Llengües

El CIEMEN impulsa un intergrup al Congrés que avaluï l'estat del català, el basc i el gallec

Ferran Casas

MADRID

L'Observatori de la Llengua Catalana va presentar ahir davant la representació del Consell d'Europa a Espanya un "contrainforme" en resposta al redactat pel govern central sobre el grau de compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que al seu dia va subscriure l'executiu del PP. En l'informe del govern central s'assegura que els seus principis i objectius s'han complert, però l'Observatori -que agrupa entitats cíviques en defensa del català- denuncia greus incompliments.

Així ho van explicar el representant de l'Observatori, Miquel Strubell; el nou president d'Obra Cultural Balear, Sebastià Frau; Mercè Teodoro, d'Acció Cultural del País Valencià; el president del CIEMEN, Aurelí Argemí; i Francesc Ricart del Casal Jaume I de Fraga.

Entre els incompliments hi ha no haver impedit "fraccionar" la comunitat lingüística catalana promovent el secessionisme al País Valencià. També s'assenyala la diferència de tracte que reben els parlants en funció del territori on viuen -com en el cas de la Franja, on no és oficial-, la discriminació de la justícia i l'"autoinhibició" en relacionar-se amb l'Estat. Tot plegat, el resultat de "tres segles de repressió", segons Frau.

Els incompliments, però, es van produir durant l'etapa del PP. Preguntats sobre si amb el govern del PSOE la situació podia millorar -"que empitjori és difícil", va puntualitzar Strubell-, es van mostrar escèptics, perquè, segons Argemí, se segueix tractant la pluralitat lingüística "com un problema".

Els membres de l'Observatori van indicar que l'oficialitat del català a la UE a través de la nova Constitució només arribarà amb la inclusió "explícita" a l'article IV-10. I van avisar que depèn "exclusivament" de la voluntat política de Madrid.

Al matí representants a l'Estat del Buró Europeu de les Llengües menys Difoses es van reunir al Congrés amb diputats de PSOE, PP, CiU, ERC, PNB, IC-ICV, BNG i Nafarroa Bai. Hi assitien el CIEMEN, la Mesa pola Normalización Lingüística gallega i la fundació basca Arten Bai. Els grups catalans i el CIEMEN van valorar promoure a la cambra un intergrup de treball per estudiar la situació del català, el basc i el gallec.

Precisament ahir va transcendir que la campanya del Parlament Europeu per estimular el vot el 13-J ha estat elaborada en castellà, català, euskera, gallec i "valencià".