Legislaciˇ lingŘÝstica - cdlpv

Vilaweb, 04.12.2003

Figueres considera que no Ús cap "barbaritat" que el valenciÓ s'estudie a les EOI d'Espanya

04/12/2003 15:40
CASTELLO, 4 (EUROPA PRESS)

La presidenta de l'AcadŔmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ascensiˇ Figueres, va afirmar hui pel que fa la possibilitat que el valenciÓ s'estudie com a llengua diferenciada del catalÓ a les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI) que no Ús cap "barbaritat", ja que, va dir, l'Estatut "el reconeix com a una llengua pr˛pia".

Figueres va insistir que "all˛ important serÓ que a tot Espanya es puga estudiar el valenciÓ", ja que, va reiterar, l'Estatut d'Autonomia "el reconeix com a una llengua pr˛pia".

D'altra banda, va assegurar que en el si de l'AVL "no hi ha debat sobre la denominaciˇ de la llengua, ja que aix˛ Ús una qŘestiˇ estatutÓria en quŔ les Corts tenen la competŔncia".

En este sentit, va agregar que "l'˙nic que ha passat Ús que en una sessiˇ de gramÓtica es va parlar de la discriminaciˇ que suposa per al valenciÓ que en Ómbits universitaris i cientÝfics de l'estranger es denomine catalÓ", per˛ aix˛, va dir, "nomÚs suposa constatar un problema, encara que ja vorem quÚ passa en el futur".

Pel que fa a la normalitzaciˇ de la llengua, va indicar que "el que volem Ús recuperar les formes genu´nes valencianes, doncs no Ús tan important la normalitzaciˇ com la normalitat, Ús a dir, que s'use el valenciÓ", i en este sentit, va apuntar Figueres, "l'escola estÓ ajudant molt i ens estÓ donant una generaciˇ de jˇvens que ja no sˇn analfabets en valenciÓ".

D'altra banda, Ascensiˇ Figueres va assenyalar que "a Canal 9 s'hauria de fer un esforš amb la producciˇ de programes propis per a implicar-se mÚs en l'˙s del valenciÓ".

Finalment, la presidenta de l'AVL va realitzar un balanš del treball que ha realitzat este organisme durant 2003 i, sobre aix˛ va destacar l'apariciˇ el 2004 del Diccionari OrtogrÓfic, aixÝ com la "projecciˇ social" de l'AcadŔmia a travÚs dels huit convenis signats amb les universitats valencianes. Segons va dir, "el potencial humÓ i investigador de les universitats no podem desaprofitar-lo".

Pel que fa a la promociˇ del valenciÓ, Figueres es va referir a les beques d'investigaciˇ que concedirÓ l'AcadŔmia Valenciana de la Llengua. Sobre aix˛, va apuntar que "hi ha mÚs de 30 treballs presentats que estan en fase de valoraciˇ per a la possible publicaciˇ d'alguns".

AixÝ mateix, va destacar l'ajuda en llibres i material audiovisual que presta l'organisme als centres valencians d'Europa i HispanoamŔrica, "els quals tenen moltes dificultats per a aconseguir material en valenciÓ".