Legislació lingüística - cdlpv

Nou d'Octubre

Este Nou d'Octubre arriba carregat d'un premeditat mal oratge amb l'única finalitat d'enterbolir el treball ben intencionat de molta gent que només desitja viure en pau i cordialitat amb la resta de ciutadans.

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua vol celebrar este Dia Nacional dels valencians amb tota normalitat, una normalitat exempta d'agressions verbals cada volta que esta institució es pronuncia o algú dels seus membres es manifesta a títol personal. Ja n'hi ha prou! Ja està be d'aguantar les eixides de to d'aquell o aquells que, ocupant càrrecs públics, no tan sols incomplixen la legalitat, sinó que, a més, impedixen que les mateixes institucions de la Generalitat porten a bon port la seua missió.

És admissible que la tasca duta a terme per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua siga objecte de crítica per qui desconega el treball que dins d'esta seu, encara provisional, del monestir de Sant Miquel dels Reis realitzen els membres d'esta casa. Això es comprén.

Però qui no té raons de coherència utilitza moltes voltes arguments demagògics amb l'única finalitat de desacreditar les persones, sense pensar que darrere del treball diari, de les relacions institucionals i d'altres consideracions només està la voluntat inequívoca de posar el valencià en el lloc que li correspon. Que no és poc. I d'esta qüestió ningú se'n recorda.

Enguany l'AVL ha sigut el centre de crítiques provinents de diversos sectors, quasi sempre obeint uns interessos concrets. D'una banda, els atacs dels que continuen atrinxerats en velles idees que no se sostenen des d'un rigor científic, i des d'altres per considerar l'Acadèmia un instrument polític per a evitar la unitat del sistema lingüístic. I què diu l'Acadèmia? Els valencians ens podem sentir orgullosos de la llengua que tenim, el valencià. Una llengua ben arrelada amb tradició literària i un Segle d'Or, però poc utilitzada a nivell social i institucional. Eixa és la verdadera qüestió de fons. L'enquesta feta per l'Acadèmia així ho revela. Cal fer un gran esforç per a avançar en l'ús del valencià.

I d'això no se sent parlar a ningú d'eixos que tant defenen la llengua i el valencià. L'Acadèmia vol aconseguir que la nostra llengua recobre l'esplendor i que tots ens puguem sentir orgullosos, però també que fora del nostre territori es reconega que el valencià existix. No dic res de nou, és lo que hem defés sempre, com també hem dit que pertanyem a un mateix sistema lingüístic que compartim amb altres territoris. No crec que les dos coses siguen, per a res, incompatibles. Els valencians hem de sentir-nos satisfets d'allò que ens pertany com a propi, però sense caure en la temptació d'ignorar que la ciència i la romanística ens situen en un mateix àmbit lingüístic.

En este dia en què celebrem una fita històrica, el nostre símbol més preat, la llengua dels valencians, no deu ser objecte de divisió i sí, en canvi, d'exaltació per a sentir-nos més units. Lluny de caure en el pessimisme d'alguns, l'Acadèmia desitja traslladar un missatge de confiança i de serenitat a tots els valencians. Que ningú dubte d'esta institució creada per la voluntat de les Corts Valencianes i que té la missió d'aconseguir la normalitat del valencià, des del respecte, la independència i l'autoritat que ens atorga ser una institució de la Generalitat Valenciana.


Ascensió Figueres Górriz
Presidenta de l'AVL