Legislació lingüística - cdlpv

Avui, 24.01.2005

L'Acadèmia en la cruïlla

El futur de l'Acadèmia Valenciana continua penjant d'un fil després que el govern valencià hagi rebutjat una nova redacció del dictamen sobre la unitat de la llengua

Esther Pinter. Valencia

De res han servit les intenses negociacions que en les últimes setmanes ha mantingut el conseller valencià Esteban González Pons amb membres de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i, fins i tot, amb polítics catalans per resoldre la crisi que viu la institució. Ara fa un mes el govern valencià va impedir a l'AVL aprovar un dictamen que reconeixia obertament la unitat de la llengua catalana i que proposava per a alguns casos la doble denominació català-valencià.

Reformulació

Divendres passat, la Generalitat valenciana llençava a la paperera, en boca del mateix González Pons, una nova reformulació del dictamen fruit d'aquelles converses perquè no agradava al president, Francisco Camps. El preacord eliminava el doblet valencià-català i el substituïa per l'expressió "llengua compartida" amb dos noms, per fer referència a la unitat lingüística del català i el valencià. A més, s'hi assumia que l'AVL no tenia competència per decidir el nom de la llengua —argument del Consell Jurídic Consultiu en què es va basar el govern valencià per frenar el primer dictamen— i s'instava els governs de les autonomies afectades a posar-li nom a la llengua.

González Pons va explicar divendres que "la Generalitat Valenciana no negociarà mai amb el nom de la llengua" i va advertir que no admetrà cap fórmula similar a l'emprada pel govern central en el memoràndum de les llengües cooficials presentat a Brussel·les i que reconeix la unitat lingüística en referir-se al català com la llengua de Catalunya i Balears, que al País Valencià rep el nom de valencià. "La Generalitat recorrerà el memoràndum i això seria una gran contradicció", va recalcar González Pons. El conseller, a més, va llançar una advertència als tretze acadèmics defensors del dictamen en cas que se'ls ocorregués aprovar-lo sense el vistiplau dels altres set membres de l'Acadèmia: "Si s'accepta una decisió per majoria i no per quasi unanimitat s'haurà trencat l'AVL".

Dimissions

La indignació i el pessimisme s'han instal·lat entre els acadèmics defensors de la unitat de la llengua després que el preacord no arribés a bon port. Rafael Alemany, un dels representants dels tretze que ha estat encapçalant les negociacions amb el govern valencià i amb els portaveus catalans, va assegurar a l'AVUI que la Generalitat Valenciana en realitat el que vol és que es deixin les coses com estan i que no s'aprovi cap dictamen. Fins i tot, són molts els membres del Partit Popular que voldrien que l'AVL desaparegués, i res millor per aconseguir-ho que no deixant altra sortida als acadèmics que dimitir. Aquest extrem, el de la dimissió, és el que des de Catalunya s'ha intentat frenar, per damunt de tot.

En les pròximes setmanes, els tretze seguiran endavant amb el seu objectiu que s'aprovi el dictamen i es reconegui explícitament la unitat de la llengua catalana. Això no ho dubta cap d'ells, però està per veure fins on hauran de cedir perquè el govern valencià ho permeti i que al mateix temps l'AVL no perdi la poca credibilitat que li queda sobre la seva autonomia del poder polític.