Vilaweb, 09.09.2002

Figueres demana a Olivas que s'accelere l'aprovació del reglament de l'AVL i la rehabilitació de la Roqueta

09/09/2002 15:29

VALENCIA, 9 (EUROPA PRESS) La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ascensió Figueres, va manifestar hui que ha sol·licitat al president de la Generalitat, José Luis Olivas, que s'acceleren els tràmits perquè el ple del Consell aprove el reglament de funcionament de l'entitat, el projecte del qual va rebre el vistiplau del ple de l'AVL a finals de novembre del 2001. També va demanar celeritat en la firma del conveni per a rehabilitar el convent de Sant Vicent de Roqueta, que serà la seu definitiva de l'ens.

Figueres va explicar al cap del Consell els treballs que està realitzant la institució i li va recordar "alguns temes que té pendents l'Acadèmia amb el Govern valencià i que jo he insistit que s'acceleren els tràmits", segons va assenyalar després de la seua primera entrevista oficial amb Olivas com a president de la Generalitat.

En este sentit, la presidenta de l'AVL es va referir a l'aprovació per part del ple del Consell del reglament de funcionament de l'entitat i al conveni que està previst firmar entre la Generalitat, l'Ajuntament de València i l'Acadèmia per a la rehabilitació del convent de Sant Vicent de la Roqueta, que s'ha elegit com a seu definitiva de l'ens normatiu.

Figueres va manifestar als mitjans de comunicació que la reunió, que es va allargar durant tres quarts d'hora —des de les 13.15 hores fins a les 14 hores— es va desenrotllar en un "clima molt agradable" i va explicar que Olivas "té molt d'interés perquè l'Acadèmia funcione amb la mateixa serietat i independència que fins al moment".

Va apuntar que la resposta d'Olivas a les qüestions que li ha plantejat "ha estat molt positiva i denota que estos temes que he comentat —en referència a l'aprovació del reglament i el conveni per a la rehabilitació de Sant Vicent de la Roqueta— es porten endavant amb la major celeritat possible".

Figueres, que va acudir sola a la trobada, va agregar que durant la reunió "no hem parlat de dates, sinó que hem quedat que tornaríem a parlar dins pocs dies".

PROXIMES VISITES A ALTRES INSTITUCIONS

D'altra banda, en relació amb futures visites dels membres de l'entitat a altres acadèmies de la llengua —ja s'han entrevistat amb els responsables de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola i de la Gallega—, va apuntar que estan pendents encontres amb l'Acadèmia de la Llengua Basca i l'Institut d'Estudis Catalans en dates que encara no estan determinades.

També va informar que el pròxim ple de l'AVL i el primer després del descans estival es realitzarà a finals d'este mes, probablement el 30 de setembre, va apuntar, i en ell un dels punts de l'ordre dia serà l'aprovació del pressupost de 2003 de l'ens.

Respecte a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana d'admetre a tràmit el recurs presentat per UV i la Plataforma Normes del Puig contra els nomenaments dels acadèmics de l'AVL, Figueres va assenyalar que esta qüestió "no afecta directament l'Acadèmia sinó l'elecció dels acadèmics". Al respecte, va assenyalar que els nomenaments els va realitzar les Corts Valencianes i no l'ens normatiu, entre altres raons, segons va dir, perquè l'AVL encara no estava constituïda en aquell moment.

Figueres va manifestar que l'elecció dels acadèmics "va ser absolutament correcta", si bé va precisar que des de l'entitat "respectarem el que diga la Justícia". Va afegir que els currículums dels membres de l'AVL "no se'ns van demanar perquè els acadèmics són persones molt conegudes i amb una trajectòria provada" i va apuntar que estos currículums es troben en l'Acadèmia.