Legislació lingüística - cdlpv

Yahoo!, 18.09.2002

El PSPV respecta la «decisió personal» de Casp i assegura que l'AVL té els mecanismes pertinents per a la substitució

VALENCIA, 18 (EUROPA PRESS)

El portaveu adjunt del PSPV a les Corts, Baltasar Vives, va expressar hui el seu "respecte" per la «decisió personal» de Xavier Casp d'abandonar l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), i va ressaltar que la llei de creació de l'organisme «té els mecanismes pertinents perquè es produïsca la substitució per un altre membre».

Vives va assenyalar que l'AVL «es va crear amb la voluntat que fóra autònoma», i «les decisions personals les respectem absolutament». «No hi ha cap problema perquè si hi ha un membre de l'AVL que vulga dimitir, ho faça», va afegir.

Segons va assenyalar, s'ha de «respectar l'autonomia de l'Acadèmia, i la mateixa llei té els procediments adequats per a substituir els possibles dimisionaris».

El membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i exdegà de la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV), Xavier Casp, manifesta en una carta dirigida a la presidenta de l'AVL, Ascensió Figueres, la seua voluntat d'abandonar la institució per motius de salut i per a recuperar treballs pendents que vol concloure, segons van informar hui fonts de l'Acadèmia.

Casp manifesta la seua voluntat d'abandonar l'AVL per motius de salut i per a concloure treballs pendents

VALENCIA, 18 (EUROPA PRESS)

El membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i exdegà de la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV), Xavier Casp, manifesta en una carta dirigida a la presidenta de l'AVL, Ascensió Figueres, la seua voluntat d'abandonar la institució per motius de salut

i per a recuperar treballs pendents que vol concloure, segons van informar hui a Europa Press fonts de l'Acadèmia. En la missiva, Casp ressalta el treball de l'entitat i la considera «precisa i necessària», van agregar.

En la carta, amb data ahir en el registre d'entrada de l'ens normatiu, Casp apunta com a motius de la seua renúncia al càrrec «la seua avançada edat i el seu estat de salut delicat», van recalcar les mateixes fonts, que van subratllar que des del passat Nadal l'escriptor valencià «no ha vingut als plens de l'Acadèmia ni ha acudit a les seccions» i ha realitzat «molt poques compareixences públiques en els últims nou mesos».

Els responsables de l'AVL, que van donar a conéixer el contingut «bàsic» de la carta, van remetre al «cansament» de Casp per a justificar la seua decisió i van recalcar que, segons les seues pròpies paraules, ell considera «que li ja ha arribat el moment de deixar l'Acadèmia però no perquè estiga en desacord o disgustat o que no li agrade el funcionament de la institució, sinó perquè té altres temes seus particulars que vol recuperar i acabar en el que li queda de vida», van subratllar.

AVL NECESSARIA

Les mateixes fonts van comentar que quan a Casp «se li va demanar que entrara en l'Acadèmia, este ja va manifestar que seria una presència temporal» i van insistir que del contingut de la seua carta «el que està clar és que no se'n va perquè estiga de mala gana o descontent».

Segons les mateixes fonts, Casp «diu que l'Acadèmia és precisa i necessària i que fora de la institució no es poden entendre moltes coses». «Ell creu en l'Acadèmia i que té la seua raó de ser», van assenyalar portaveus de l'entitat, qui van especificar que no són cites textuals de la carta.

Segons van insistir, «no se'n va perquè no crega en ella i no li semble bé, sinó que considera que li ha arribat el moment de prendre esta decisió perquè està cansat i carregat d'anys».

En la seua missiva, Casp també «fa una sèrie de consideracions de com veu la situació lingüística i el treball de l'AVL», però estes manifestacions, de les quals no van voler avançar el contingut, són «complementàries» dels motius pels quals dimitix del càrrec, van indicar les mateixes fonts.

Així mateix, van subratllar que Ascensió Figueres ha estat en contacte permanent amb ell i van afirmar que des de la institució mantindran una actitud de «prudència i calma». Van apuntar la possibilitat que demà es realitze una roda de premsa en la qual es clarifique la situació.

EU afirma que la dimissió de Casp és «la conclusió d'una carrera nefasta» per a la llengua valenciana

VALENCIA, 18 (EUROPA PRESS)

El portaveu adjunt d'EUPV a les Corts Valencianes, Ramon Cardona, va afirmar hui que la voluntat de dimissió de l'exdegà de la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV), Xavier Casp, com a membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) és «la conclusió d'una carrera nefasta per al nostre idioma».

Cardona va assenyalar, en declaracions a Europa Press, que Casp, qui va manifestar hui la seua voluntat d'abandonar l'AVL per motius de salut, «ha estat una persona nefasta perquè el valencià puga tindre un estatus important i siga utilitzat en tots els àmbits». En la seua opinió, Casp «s'ha mostrat molt canviat en les seues posicions sobre la llengua i ha funcionat com un piròman que ha encés i ha contribuït a mantindre el conflicte lingüístic», va afirmar Cardona.

Així mateix, va indicar que Xavier Casp «ha defraudat a totes les institucions en les quals ha estat» i que ha sigut una persona «molt negativa per a la dignificació del valencià», ja que la seua actuació en l'AVL «no ha estat positiva perquè el valencià tinguera una dignificació», va explicar.

En este sentit, el portaveu adjunt d'EUPV va assegurar que Casp «ha contribuït a impulsar i mantindre el conflicte lingüístic» la qual cosa, segons va dir, «ha estat una punyalada contínua contra la utilització digna i normal del valencià». Amb la dimissió, «està intentant tancar el conflicte de la llengua entre quatre parets», va postil·lar.

CARÀCTER POLÍTIC

Per altra banda, Ramon Cardona va assenyalar que l'AVL «podria ser una solució al problema de la llengua», encara que va indicar que per la seua constitució de «carácer polític, té moltes coses que fer». Al seu parer, si la institució «no separa la dependència del Consell no servirà realment perquè el valencià es dignifique», ja que «l'autoritat lingüística és més el Consell que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua», va considerar. Per contra, va afirmar que l'AVL «podria ocupar una tasca si realment es desprén d'estes servituds polítiques».

Panorama Actual, 18.09.2002

UV aplaude la decisión de Casp por abandonar la AVL

El Secretario de Lengua y Cultura de Unió Valenciana, Josep Vicent Guinot, ha aplaudido la decisión tomada por Xavier Casp de causar baja en la Academia Valenciana de la Lengua (AVL).

PANORAMA-ACTUAL. 21:11:00 - 18/09/2002

Según Guinot, Xavier Casp ha cumplido sus propias palabras, ya que en junio del 2001 aseguró que si no veía "una actuación valencianista desde la AVL, me saldré y explicaré el porqué".

El dirigente valencianista ha añadido que ahora esperan que explique "las razones últimas de su dimisión" que, según el dirigente de UV, tienen que ver con la utilización de la AVL como "una operación política contraria al idioma valenciano y cuya intención era oficializar y consolidar el catalán en la Comunidad Valenciana".

Según Guinot, "como otros pactos y consensos promovidos por Zaplana que han ido cayendo, se demostrará que su política estaba basada en la imagen y no en la toma de decisiones valientes para erradicar el catalanismo en la Comunidad Valenciana".

Para el dirigente de UV, "lo mejor que podría hacer el President Olivas y el PP es disolver la AVL, puesto que es un instrumento probado a favor del catalanismo cultural".

Finalmente, Guinot ha pedido que "Xavier Casp hable y explique sus motivos de la salida de la AVL, además de que, por dignidad y coherencia, los otros miembros que creen en la existencia del idioma valenciano sigan el ejemplo de Casp y abandonen la AVL por ir en contra de nuestra lengua".

Por su parte, el Grup d,Acció Valencianista (GAV) ha expresado también su satisfacción por esta renuncia y ha lamentado la "falta de coherencia ideológica demostrada por Xavier Casp por haber entrada en la AVL que desde su creación ha atentado frontalmente contra las normas lingüísticas que defendía cuando era decano de la Real Academia de la Lengua Valenciana".

Levante, 19.09.2002

El secretario de la RACV dice que la renuncia de Casp es «el golpe de gracia» a la Acadèmia

Alemany señala que el abandono era esperado debido a sus ausencias

A. G., Valencia

La moderación marcó las reacciones a la dimisión de Xavier Casp en la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) a la espera de que el poeta exprese con su propia voz las razones del abandono. «Quiero pensar que lo ha hecho por discrepancias con la AVL», manifestó Voro López, el actual secretario de la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV), entidad defensora de las Normes del Puig de la que Casp fue decano.

«Si es así -añadió- es una postura coherente y de mérito. Ha dado un año de confianza y me parece bien que no respalde la línea catalanizante de la Acadèmia, a la que estaba avalando con su nombre».

Para Voro López, la renuncia de Casp será «el golpe de gracia» a la institución normativa. El secretario de la RACV se preguntó: «¿Y ahora qué pasará con la comparsa?», en referencia a los otros miembros del ente que han defendido en otro tiempo las secesionistas Normes del Puig. López fue tajante: «Ninguno de los que quedan tiene autoridad para legitimar desde el valencianismo lo que se apruebe».

El académico y director general del Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), Rafael Alemany, se mostró más cauto en sus valoraciones. «No he leído la carta, pero Casp no aparecía desde diciembre y no habrá visto bien permanecer nominalmente cuando no acudía», señaló.

Alemany añadió que algunos miembros de la AVL esperaban una decisión de este tipo, debido a las ausencias de Casp.

El secretario general de Lo Rat Penat Juan Oliver manifestó a título personal que Casp «siempre ha sido inteligente» y agregó que «siempre ha tenido una opinión clara sobre la lengua».

avui, 19.09.2002

L'executiu censura l'afirmació que el valencià comparteix amb l'Antiga Corona d'Aragó el mateix sistema lingüístic

El govern valencià trepitja l'autonomia jurídica de l'Acadèmia de la Llengua

Ester Pinter

VALÈNCIA

El govern valencià impedeix que el reglament intern aprovat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua reconegui que es mantindran relacions amb les acadèmies que comparteixen la mateixa llengua.

El reglament intern de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que va aprovar abans d'ahir el govern valencià només permet que aquest ens es relacioni amb les entitats normatives de les altres llengües de l'Estat. El govern encapçalat per José Luis Olivas ha trepitjat d'aquesta manera l'autonomia jurídica de què disposa l'Acadèmia per aprovar el seu propi reglament, en eliminar la primera part de l'article 53.3, en què s'afirmava que l'ens podrà establir relacions amb les «entitats normatives dels territoris de l'Antiga Corona d'Aragó que comparteixen el mateix sistema lingüístic». L'Acadèmia havia aprovat per unanimitat l'article complet basant-se en el preàmbul de la llei de creació de l'AVL, en què es reconeix la unitat de la llengua catalana. En aquest preàmbul s'estableix que el valencià «forma part del sistema lingüístic que els corresponents estatuts d'autonomia dels territoris hispànics de l'Antiga Corona d'Aragó reconeixen com a llengua pròpia». Segons un dictamen jurídic, el redactat original de l'article que ara ha mutilat el govern està d'acord amb la legalitat, perquè un altre article de la llei de creació afirma que els principis i criteris que han d'inspirar l'actuació de l'Acadèmia són els que es desprenen del preàmbul. Amb aquest dictamen jurídic, l'Acadèmia responia al suggeriment del Consell Jurídic Consultiu d'eliminar la primera part perquè la considerava reiterativa. Ara el govern valencià, que únicament tenia la funció de sancionar el reglament, ha decidit unilateralment eliminar la part discutida. Els acadèmics poden recòrrer el reglament aprovat pel govern de José Luis Olivas tenint en compte que s'ha atemptat contra l'autonomia de l'ens. El fet que a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua hi hagi majoria de membres nomenats pel PP, onze enfront de deu, fa preveure que aquesta possibilitat no es donarà.

LA INTROMISSIÓ

Article 53.3 del reglament intern de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua aprovat per tots els seus membres:

«L'Acadèmia Valenciana de la Llengua podrà establir relacions horitzontals amb les diverses entitats normatives dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó que comparteixen el mateix sistema lingüístic i amb les de les altres llengües de l'Estat»

Article 53.3 del reglament intern de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua aprovat pel govern valencià:

«L'Acadèmia Valenciana de la Llengua podrà establir relacions horitzontals amb les diverses entitats normatives de les altres llengües de l'Estat»

Xavier Casp dimiteix

El poeta i exdegà de la secessionista Real Academia de Cultura Valenciana (RACV), Xavier Casp, de 87 anys, ha presentat la seva dimissió com a membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua al·legant «motius de salut» i per «recuperar treballs pendents que vol concloure». Així ho van assegurar ahir fonts de la presidència de l'ens a partir de la carta de dimissió que Casp va enviar el passat 10 de setembre a la presidenta de l'Acadèmia, Ascensió Figueres, i sobre la qual Figueres no ha informat ni a la junta directiva ni al ple d'aquest ens. Avui al matí està previst que el president de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas, es reuneixi amb Figueres i Xavier Casp per dissuadir-lo, cosa que ja ha intentat la presidenta. Fonts de la presidència de l'AVL reconeixen que a la carta de dimissió, que no s'ha fet pública, Xavier Casp fa «una sèrie de consideracions sobre com veu la situació lingüística i el treball de l'Acadèmia», però descarten que el motiu de la seva dimissió sigui perquè estigui en desacord amb les decisions que s'han pres darrerament des de l'ens, entre les quals la de reconèixer per al valencià la mateixa normativa que s'usa a Catalunya i a les Balears. Artur Ahuir, membre de l'AVL procedent del sector secessionista del qual forma part Casp, reiterava ahir la versió donada per la presidència sobre la dimissió: qüestions de salut i de treball.

el país, 19.09.2002

Olivas se reúne con Casp para intentar que no renuncie a la AVL

EL PAÍS | Valencia

El presidente de la Generalitat, José Luis Olivas, se reúne hoy con el poeta y académico Xavier Casp, tras presentar éste una carta de renuncia a la presidenta de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Casp, de 86 años, declinó ayer revelar el contenido de la misma y señaló que si no ha asistido a las reuniones del organismo desde hace meses ha sido por sus problemas de salud que le han obligado a guardar reposo en su docimicilio. Tampoco se manifestó sobre los motivos que le han llevado a la renuncia que, según una información publicada por el diario Levante, estarían relacionados con su rechazo a los acuerdos normativos adoptados. Tan solo indicó que dará explicaciones de su decisión y hará declaraciones después de una reunión.

Fuentes de la Acadèmia reconocieron la existencia de la carta, insistieron en que se trata de una decisión adoptada por 'problemas de salud' y que, en todo caso, hay que guardar 'prudencia' ante la posibilidad de que Casp rectifique. El poeta y académico es una figura emblemática del secesionismo lingüístico, si bien fue objeto incluso de un intento de agresiones a raíz de su nombramiento como académico, por estos mismos sectores.

En el caso de que consume la renuncia de Casp, las Cortes deberían elegir a su sustituto, para lo cual es imprescindible obtener la aprobación de dos tercios de la cámara.

En una sector de la AVL la sorpresa por la decisión de Casp se mezcla con el malestar generado por el silencio que la presidenta de la AVL, Ascensión Figueres, ha mantenido a propósito de la recepción de la carta, hace más de una semana.

También se ha manifestado el rechazo a la actuación del Consell, que el pasado martes aprobó el reglamento de la AVL, eliminando el párrafo relativo a que el organismo 'podía establecer relaciones horizontales con las entidades normativas' que comparten el mismo sistema lingüístico. El Consell se escudó en una alegaciones del Consell Jurídic Consultiu, que considera la 'mención innecesaria', a pesar de estar basada en la propia ley de creación de la AVL y de contar con el respaldo del informe jurídico de la institución.

xxx