Bibliografia
a/e: golls@geocities.com
trampeig*
El company Toni Lluch de la conselleria d'agricultura valenciana ens envia el comentari següent (04.11.2011):– Utilitzar tècniques contrastades de confusió sexual, trampeig massiu i també de control biològic eficaç [...] (11.04.2007; [pdf])
– Trampeig fotogràfic: en fase d’experimentació. Campanya de seguiment per detectar la presència i la identificació dels óssos. (25.05.2004; [pdf])
Pel que fa a la forma trampeig, a la Conselleria d'Agricultura, lògicament, fem servir parany. Dic «lògicament» perquè el «trampeo masivo» consisteix, per exemple, a coŀlocar plafons untats amb pegament que fa olor de feromones: és a dir, és un sistema clarament basat en l'enviscada, en el parany.D'altra banda, no trobe adequat l'ús de trampeig en aquest context, perquè trampejar vol dir una altra cosa diferent, fins i tot en la llengua oral.
A pesar que, certament, el valor més habitual actual per a trampejar és (dvb) 'manejar les coses de manera que s'aconsegueixi de vèncer-ne les dificultats o d'eludir-les', també podem documentar que té a vore amb 'fer trampes', i a partir d'ahí arribem a un possible valor 'parar trampes', d'on es podria derivar el trampeig,, si no fóra que, com que concorda formalment amb el castellà trampeo, ja sabem d'on ve.
D'altra banda, tot i que no en el procés de creació —que s'ha produït a través del calc del castellà—, l'adopció del terme d'acció en català seguix la línia dels termes creats en francés i anglés. Certament, haguera pogut ser *paranyatge; o simplement parany, que també seria adequat en eixe context i sense necessitat de crear el mot d'acció, tal com assenyala Toni Lluch.
- ca caça amb parany, n f
- es trampeo
- fr piégeage
- en trapping
<Esport > Caça, pesca i tir > Caça>
Modalitat de caça segons el procediment consistent a deixar un dispositiu preparat en un lloc freqüentat per un animal per a capturar-lo sense persecució ni intervenció directa.
Nota: Per exemple, és una disciplina de la caça amb parany la caça amb vesc.
- ca parany fotogràfic, n m
- es trampeo fotogràfico
- en photo trapping
<Art > Fotografia>
Tècnica fotogràfica per a l'estudi de la fauna salvatge basada en la instal·lació de càmeres fotogràfiques en el medi que es disparen automàticament quan els animals tallen el feix de rajos infrarojos.