Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

traïció

 1. Segons el GDLC:

  f 1 1 Violació de la fidelitat que hom deu a algú o a alguna cosa. Culpable de traïció envers els seus conciutadans. Fer traïció a la fe jurada.

  2 alta traïció DR CONST DR MIL Nom donat a diverses figures delictives, previstes en el codi militar i en el dret constitucional, que tenen la característica comuna de violació del deure de fidelitat a la pàtria.

 2. En l'àmbit polític, el terme té unes connotacions associades a la segona accepció, per la qual cosa hauria de ser bandejat del debat politic de les cambres parlamentàries —amb l'excepció feta dels usos fraseològics del tipus trair el subconscient, que responen a una altra accepció del verb, 'revelar un secret, alguna cosa que es pretenia dissimular'—. De fet, no l'he localitzat en cap dels vocabularis dels polítics o de la política que he consultat —no ha estat una cerca molt extensa—. Amb tot, el diccionari Aurélio portugués recull l'accepció següent:
  3. Perfídia, deslealtade, aleivosia.
  Em sembla que aixina es completa la barreja de sentits que es dóna en l'ús polític valencià del terme. En tot cas, és una acusació gratuïta i insidiosa en democràcia parlamentària. Deu ser un recurs de polítics que no tenen arguments gens sòlids, però que mostren massa els seus tics maniqueus i totalitaris, com aquell polític que va titllar de miserables els qui no estigueren d'acord amb les seues mentires.
 3. La bona del cas —i que motiva esta fitxa— és mostrar el resultat de la (primera) cerca que he fet (conclosa en abril del 2006) sobre el terme (i família) en el cercador del Diari de Sessions de plens del parlament valencià de la sisena legislatura (l'actual). El resultat ha mostrat que només un diputat, Rafael Maluenda Verdú (pp-Monòver) ha estat l'incansable usuari en català del recurs d'acusar de traïdors els qui no pensen com ell. (En espanyol només he localitzat un ús del diputat Costa Climent (pp) en el mateix sentit utilitzat per Maluenda.) La resta d'aparicions del mot en boca d'altres diputats s'ha produït sempre en referència a les acusacions de Maluenda (citant-lo i tractant de defendre's d'ell), però sense fer ús propi del qualificatiu.

  Ací vos deixe la collita del diputat Rafael Maluenda Verdú (i no afigc el cas en espanyol de Costa Climent), un poc més ampliada (consulta: 26.09.2013) ja des de la primera sessió de la setena legislatura, cosa que, verdaderament, provoca vergonya —no sé si aliena o valenciana—:

  1. (dscv 84/VIII, de 15.05.2013)

   Clar, si som país, podrem formar part d’ells. Si, damunt, parlem el català, com diuen, és clar, el que dia Hitler, «si en Àustria hablan alemán, pues, veamos»... Això és el que vostés defensen. (Veus) ¡I és una traïció a la història del nostre poble!


   En la mateixa sessió Pañella Alcàcer (Compromís) cau en el recurs fàcil de respondre-li amb el mateix despropòsit:
   Mire, jo no sé si és una traïció al nostre poble, però el que fa vosté és una traïció a tots els valencians i valencianes que estan patint en este moment. (Veus) ¡Bé, bé!, això s’ha admés, això s’admet. [...] I vosté s’està carregant, vosté s’està carregant l’ensenyament en valencià de manera premeditada i amb traïdoria, i no dic nocturnitat perquè no hi ha classe per la nit.
  2. (dscv 34/VII, de 22.04.2008)

   Si és això, ara entenc perquè oculten la traïció que estan fent-li vostés al poble valencià [...]

   Estan falsejant eixa promesa que van fer, estan incomplint eixe compromís, estan traint allò a què es van comprometre amb el poble valencià [...]

   I dic que vostés han traït el compromís que tenien amb la Comunitat Valenciana. [...]

   Miren, vostés no porten auia només que embotellada, només que embotellada. Perquè vostés són traïdors als interessos (protestes) de la comunitat, traïdors… (Protestes) Per si no m’han escoltat, vostés són traïdors als interessos de la Comunitat Valenciana i traïdors als compromisos que aquí, mitjançant el seu vot, van exercir (aplaudiments) al llarg de totes les legislatures.

  3. (dscv 7/VII, de 19.09.2007) Senyor Pla, si vosté va brindar o no va brindar, és una cosa que només vosté pot dir, perquè potser la copa la va buidar. El que sí que està clar és que vosté va celebrar de forma ostensiva que la Comunitat Valenciana se quedara sense el transvasament de l'Ebre. (Aplaudiments) I això és una traïció, una traïció als interessos i als drets de totes les valencianes i tots els valencians.
  4. (dscv 120/VI, de data 20.12.2005) Hauria de donar-los vergonya, vindre aquí a la trona a parlar del que és la traïció més gran que políticament (la senyora vicepresidenta primera colpeja amb la maceta) se li ha fet a esta terra. I és deixar-nos sense l'auia de l'Ebre, senyories. (Protestes) Eixa és una enorme traïció que han fet els socialistes valencians a la Comunitat Valenciana, en complicitat amb el govern del senyor Rodríguez, el president d'Espanya. [...] [Més avant, adreçant-se als socialistes] Però, per a més vergonya, oposició per ser traïdors als interessos de la Comunitat Valenciana. Res més i moltes gràcies. (Aplaudiments)
  5. (dscv 100/VI, de data 30.08.2005) Que sense auia hi haurà una pèrdua d'oferta laboral terrible, se perdran més de 35.000 llocs de treball, i, mentres, els socialistes valencians continuen mirant al sostre i no volen entrar en confrontació amb el Govern d'Espanya, que és qui està vulnerant els nostres drets, i traïxen els acords que històricament s'han pres en esta institució, els traïxen, perquè fins a l'any 2000 han estat votant sempre en favor del traçament Xúquer-Vinalopó i sempre hem parlat que els transvasament de la presa havia de fer-se per capçalera, sempre hem parlat, supeditant el punt exacte final al que decidiren els tècnics.
  6. (dscv 79/VI, de data 09.03.2005) El que passa és que ara se desdiuen de tot allò, se desdiuen i traïxen eixos acords, traïxen eixes promeses i, el que és més greu, traïxen, traïxen la societat civil valenciana perquè estan totalment controlats, estan totalment dominats per eixes exigències que el tripartit català els fa cada dia.
  7. (dscv 78/VI, de data 03.03.2005) I això jo pense que és una traïció molt greu al poble valencià. I pense que quan arribe el moment, en les urnes, els valencians i les valencianes demandaran eixes responsabilitat.
  8. (dscv 75/VI, de data 23.02.2005) Això és una traïció als interessos del poble valencià. Això és agenollar-se davant les exigències (protestes) del senyor Carod-Rovira, agenollar-se davant les exigències del senyor Carod-Rovira i agenollar-se davant les exigències del senyor Maragall. (Protestes) Eixa és la realitat, eixa és la realitat. Perquè vostés, senyories, han venut els interessos de la Comunitat Valenciana... (Aplaudiments i protestes. El senyor president colpeja amb la maceta) Vostés, senyories, el Pspv, ha venut els interessos (protestes) de la Comunitat Valenciana per un plat de llentilles, senyories, (veus) per un plat de llentilles.
  9. (dscv 72/VI, de data 22.12.2004) [Únic cas localitzat en espanyol. El diputat Costa Climent s'adreça a Pla i Durà] «Y formas de hacer políticas, mire, yo desde luego me quedo con la forma de hacer política que defiende los intereses de los valencianos, sus señas de identidad y el idioma valenciano, y no con la sumisión, la traición y la complicidad del Partido Socialista ante otras comunidades y ante el gobierno de la nación.
  10. (dscv 70/VI, de data 20.12.2004) El trist de tot astò, senyor Godoy, és que vosté parla de la derogació del transvasament amb satisfacció, parla rient-se. Això és el trist, que la traïció que el seu partit ha fet a la Comunitat Valenciana la trasllada rient-se, amb alegria, satisfet. Mire vosté, mai s'havia pres una decisió tan perjudicial per als valencians des d'aquella època, des del decret de Nova Planta. Per això jo els compare, vullga vosté o no vullga, perquè tenen eixa similitud: deroguen els drets del poble valencià. Llavors, els Furs hi havia el dret a l'aigua, que és un dret constitucional.
  11. (dscv 65/VI, de data 25.11.2004) [...] saben, senyories, el que està fent ara l'alcalde socialista? Un camp de golf! Un camp de golf quan l'acord de la cambra i la modificació d'una llei era per a garantir l'abastiment humà a les poblacions, i ara resulta que un camp de golf. Com dos camps de golf en Torrent, un camp de golf en Albatera, un camp de golf en Montfort quan governava el Psoe, un camp de golf en Pilar de la Horadada, però, clar, Torrent i la zona de la Vall d'Alcalans s'emporten la palma. Això és la política i la demagògia que fan els socialistes. I que tinguen clar que la traïció més gran que han fet vostés al poble valencià és derogar el transvasament de l'Ebre (protestes i aplaudiments), i d'eixa forma bloquejar el desenrotllament econòmic i social de la Comunitat Valenciana. Ja donaran compte a les urnes quan vinga el moment
  12. (dscv 64/VI, de data 24.11.2004) En canvi, no l'han derogat en allò que es referix al transvasament de l'Ebre a Catalunya, i eixa és la seua traïció al poble valencià. Vostés han estat acceptant la coacció i imposicions del tripartit de Catalunya, conforme han acceptat també, per a portar endavant els pressupostos generals de l'estat, que se negue l'existència del valencià. I això és intolerable, això forma part de les traïcions que vostés estan fent-li al poble valencià.
  13. (dscv 34/VI, de data 18.02.2004) Senyor Pla, el que és ofensiu, el que és ofensiu és la traïció que vosté i el seu grup estan fent constantment als interessos del poble valencià. Això sí que és ofensiu, senyor Pla! Això sí que és vergonyós! Això és el que vostés estan fent constantment! Això és el que més ofén al poble valencià, que han traït els compromisos electorals que en el seu dia van contraure! (Protestes i aplaudiments)
  14. (dscv 13/VI, de data 15.10.2003) Sempre estem dient que els socialistes valencians no solament és que traïxen els interessos de la Comunitat Valenciana, sinó que a la volta estan sent traïdors també a totes les actuacions que ací s'han tingut mentre que ells governaven. [...] Però, el més greu de tot açò, senyories, el més greu, el més greu, senyories, és que eixa traïció la trauen de dins de la Comunitat Valenciana i la porten fins a Europa. I van a Europa a fer una política, una política que podria considerar-se, fins i tot, podria considerar-se, podria ser constitutiva d'un delicte de lesa pàtria, de lesa comunitat.
  15. (dscv 13/VI, de data 15.10.2003) La crítica política, les actituds que vostés estan portant endavant i que són totalment contràries i de traïció als interessos de la Comunitat Valenciana. Són contraris i de traïció als interessos de la Comunitat Valenciana perquè si tots estem d'acord que necessitem l'aigua [...]
 4. Amb disgust per part meua, senc el diputat Signes Núñez (psoe, 16.04.2008) parlar de traïció referint-se a Francisco Camps a causa de la demagògia dels dirigents populars en la qüestió de l'aigua:
  La discriminació, senyors del Partit Popular estan practicant-la vostés amb el seu propi poble, amb el seu propi poble, i això ja no es diu discriminació, senyors del Partit Popular, això es diu traïció al seu propi poble, traïció al seu propi poble... Traïció a les legítimes necessitats del poble valencià a canvi d'uns rèdits polítics que Camps encara no sap si posarà als peus de Rajoy o d'Esperanza Aguirre, encara no ho sap.
  Pocs mesos abans ja havia anunciat que estava caiguent en eixe empobriment del debat democràtic:
  (dscv 7/VII, de 19.09.2007) Mentires i ús electoral, senyor conseller, en això es resumix la seua «política del agua». Mire, cap victòria electoral es legitima per a trair d’eixa manera els interessos d’un poble.
  Hi insistix el dia 22.04.2008 dc.:
  Siga com siga, el senyor Camps va trair el seu poble per a destacar en el seu partit, com abans havia fet Zaplana cedint a Castella-la Manxa 200 hectòmetres cúbics del Xúquer, deixant en 150 els que ens corresponien de l'Ebre en un pacte secret [...]
  I encara hi torna més avant (dscv 39/VIII, de 09.05.2012):
  I la primera va ser en 2003, encara que vostés eixa data i quan se li anomena a Aznar i se li anomena a Loyola de Palacio no volen sentir-ho, però és la pura veritat, va ser la primera gran traïció del Partit Popular, del govern popular d’Espanya als valencians, la primera gran traïció respecte al corredor mediterrani.
 5. Malauradament, hi cau també Torró Gil (eupv):
  (dscv 105/VII, de 17.12.2009) Però quan vostés estan encoratjant l’enfrontament entre valencians en el tema del transvasament del Xúquer, i tractant de trair l’agricultura animant que l’aigua del transvasament del Xúquer es dedique a altres usos, quan això ho fan així demostren que la seua política no té res a vore amb l’agricultura.
  I Morera Català (bnv):
  (dscv 108/VII, de 05.02.2010) Però és que la senyora De Cospedal, li ho torne a repetir, mos va a trair altra vegada amb l’estatut de Castella-la Manxa, i vostés callaran.
  (dscv 125/VII, de 26.05.2010; s'adreça als socialistes) No me poden vindre ací a dir que aigua de boca. Això és trair les riberes, trair la sostenibilitat i apuntar-se a les tesis del Partit Popular.
  (dscv 131/VII, 17.06.2010; [pdf]) Però, ara, després de la resposta que vosté mos ha donat, el que està clar és que vosté és un traïdor als interessos del poble valencià. (Remors) Vosté ha traït els interessos estratègics del poble valencià! Perquè vosté ha vingut ací a justificar el que és un desastre econòmic que pagarem durant molt de temps tots els valencians i valencianes.
  (dscv 97/VII, de 29.10.2010) Va enganyar la séquia Reial del Xúquer, va enganyar amb nocturnitat i traïdoria, i se la va enganyar diguent-los que els seus usos serien garantits. Doncs bé, jo els puc afirmar que això va ser una traïció al poble valencià i que en estos moments regants de la séquia Reial del Xúquer, concretament de Silla, d’Almussafes, de Beniparrell, el que es considera La Punta, ja han perdut la capacitat de tindre aigua del riu Xúquer i li la volen canviar per aigua de baixa qualitat de la depuradora de Pinedo. [...] I ara, hem de tornar a callar-nos davant esta nova traïdoria al poble valencià?
  I uns quants diputats més es deixen dur pel destrellat. Oltra Jarque (Compromís):
  (dscv 158/VII, de 24.03.2011) I finalment, la traïció que suposa esta llei, que diuen vostés que amb açò complixen amb la comissió d’investigació de l’accident de metro. Mire vosté, això, això, l’únic que puc qualificar-lo és de traïció, i me quede curta.
  (dscv 11/VIII, de 21.09.2011) ¿Vosté defensarà la traïció que suposa el trencament de la igualtat en accés a la salut i que la salut la tinga aquell que se la puga pagar, que és, en definitiva, el que significa doble pagament, que aquell que puga tinga salut i aquell que no puga no tinga salut o tinga una salut precària? [...] No s’espante; seguirem parlant de no a les privatitzacions, no al doble pagament, no tindrà col·laboració de nosaltres si vostés cometen eixa traïció.
  També Mollà Herrera (Compromís):
  (dscv 81/VIII, de 25.05.2013) ¿Ens van a trair al poble valencià respecte al que és de justícia, i és reclamar la dignitat del nostre poble, encara que vostés l’han perdut...?
  (dscv 146/VII, de 10.12.2010) I estar amb vostés, acompanyant-los, dia rere dia, fent-se fotos amb vostés; però, després, veient la traïció que fan quan en agost se modifiquen estos pressupostos, per exemple.
  O Serra Cervera (pp):
  (dscv 139/VII, de 21.10.2010) I no crec que se sentira molt a gust quan un partit com el de vosté, i un grup parlamentari com el de vosté, han hagut de trair els electors que van confiar amb vostés fa tres anys i acabaren aniquilant les persones que lideraven eixa coalició política.