Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

teorema de Thomas

 1. Es tracta d'una màxima enunciada per William Isaac Thomas i Dorothy Swaine en el llibre The Child in America: Behavior Problems and Programs (1928) que diu:
  If men define situations as real, they are real in their consequences.
  (Si les persones consideren reals determinades situacions, són reals en les seues conseqüències.)
  Esta idea té ben il·lustres precedents en filòsofs anteriors (d'Epíctet a Schopenhauer) i fins i tot ha tingut malauradament il·lustres exemples històrics d'aplicació tant en la ciència com en la política i en la societat, amb conseqüències verdaderament desastroses, i al País Valencià (any 2004) encara n'estem patint una recialla en temes lingüístics. Dins del mateix àmbit de coneixement hi ha les «profecies autocomplides» (self-fulfilling prophecies).
 2. Segons la gec:
  William Isaac Thomas
  Russell, Virgínia 1863 - Berkeley, Califòrnia 1947
  Sociòleg i psicòleg social nord-americà. Professor a la universitat de Chicago (1895-1918), a la New School for Social Research (1923-28) i a Harward (1936-37). Interessat pel canvi cultural i el desenvolupament de la personalitat, estudià les diverses variables que intervenen en un fenomen social. Entre les seves obres principals es troben Sex and Society (1907), Primitive Behavior (1937) i The Polish Peasant in Europe and America (1918-20), escrit amb la col·laboració de F. Znaniecki.