Bibliografia
a/e: golls@geocities.com
tall
I també ho podem relacionar amb un fragment de Coromines en la mateixa entrada del DECLC:Des d'antic pren sentits figurats d'índole abstracta. Venir a tall ' a tomb, oportunament' [...]; i sovint en tall, en Desclot, en frases on s'aplica a la naturalesa de persones, coses o idees. Crec que es devia partir d'usos com de bon, de mal tall, dit d'objectes (com fusta, roba, etc., que canvien molt de valor, segons que hom els talli bé o malament): el rei tria «2500 servents, bons e triats e de bon tall» per a una operació bèl·lica (Desclot, § 153, NCl. V, 34.7).
Des del matís qualificador es passa al merament classificador, o bé significat verament abstracte. [...]
D'altra banda, atall, 'escamot de bèsties': «un parell de bous que té en Colomer emparats per l'atayll del castell de Queralbs» Ribes, a. 1380 (BABL VI, 472, cf. EMPRAR III, 305a55), «mentres paralavan axí entre ells los isqueren un atall de rocins e gents d'armas, los quals digueren a aquests: —A mort, a mort!», mall. 1451 (Quadrado, For. y Ciu.2,356)
║ 6. Conjunt de treballadors que fan una feina plegats (mall., eiv.); cast. tajo, equipo. «Un tall de segadors, de collidores d'oliva», etc. Hi havia un tall de llenyaters, Penya Mos. iii, 174. «Si no fos per noltros dues | que alegram un poc es tai, | ses altres no canten mai, | jo no sé quin punt se duen» (cançó de segar, Mall.).