Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

sopar d'entrepà

 1. El nom d'esta fitxa pot ser una opció a tindre en compte a l'hora de denominar eixos àpats informals amb entrepans i carmanyoles (esmentem només el sopar, perquè és el cas més comú). En principi, però, hi ha altres alternatives potser més difoses (aparegudes en Zèfir, 2001-2007) i que arrepleguem tot seguit (mantenim la localització esmentada pels collistaires):
  sopar de pa i porta (Castelló de la Plana), sopar de rua (Castelló de la Plana), sopar de pa en butxaca (Mallorca), sopar de germanor (València, Xodos), sopar de cabasset (comarques del migjorn), sopar de faixa (València), sopar de cantell (Camp de Morvedre), sopar de carmanyola (Barcelona), sopar de pa i taleca (Calvià), sopar de baix braç, sopar de pataqueta, sopar de pa i puny, sopar de pa i companatge (Eivissa), sopar de pa i senalla (Menorca), sopar de sarnatxo, sopar de cabasset.
  A més, sembla que per l'Horta Nord hi ha (26.10.2012) la variant «sopar faixat» i en la Ribera (Alginet), «sopar de pa en puny», ús que s'ha estés a altres localitats (Alzira, Xeresa).
 2. La locució castellana «de sobaquillo» apareix en el DRAE:
  1. loc. adv. Dicho de lanzar piedras: Por debajo del brazo izquierdo apartado del cuerpo.
  Tenint en compte que la forma castellana s'ha introduït també en el joc de la pilota, podem fins i tot pensar que les formes valencianes, el colp de bragueta o de butxaca, potser tenen alguna relació amb alguna de les denominacions del sopar d'entrepà i amb la denominació castellana que coneixem, que sembla que només es localitza al País Valencià (i potser a l'Aragó).
 3. El Diccionario de la lengua española d'Espasa-Calpe (2005; WordReference, 11.01.2007) sí que recull l'accepció (amb la indicació que és col·loquial):
  3. loc. adj. col. [Comida] multitudinaria en que cada uno de los asistentes lleva su bocadillo, pagándose a escote los aperitivos, las ensaladas, las bebidas, los postres, etc.: montamos una cena de sobaquillo en su casa.