Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

serendipitat

 1. Terme normalitzat per la Neoloteca del Termcat (recollit per la CDLPV en febrer del 2004 ):
  serendipitat f es serendipia, serendipidad, serendipismo / fr sérendipité / it serendipità / en serendipity // Descobriment casual o imprevist fet per un investigador en el curs d'una recerca orientada a altres objectius i amb pressupòsits teòrics diferents.
 2. Segons el Cambridge Advanced Learner's Dictionary:

  serendipity
  noun [U] FORMAL
  the lucky tendency to find interesting or valuable things by chance.

  serendipitous
  adjective FORMAL
  Reading should be an adventure, a personal experience full of serendipitous surprises.

 3. L'origen del terme anglés, segons l'American Heritage Dictionary of the English Language, és el següent:
  Devem el mot serendipity a l'autor anglés Horace Walpole, que el va incloure en una de les més de tres mil cartes que han donat lloc principalment a la seua reputació literària. En una carta del 28 de gener del 1754, Walpole diu: «Este descobriment, de fet, és un exemple d'allò que anomene serendipitat, un mot molt expressiu». Walpole formà el mot sobre el nom antic de Sri Lanka, Serendip. Eixe nom era una part del títol d'un petit conte fantàstic titulat Els tres prínceps de Serendip: en els viatges que feien les seues alteses sempre feien descobriments, per casualitat o intuïció, de coses que no buscaven.
 4. El GDT dóna tres possibilitats de traducció en francés:
 5. Vicent Alonso («Serendipity», Quadern d'El País, 29.09.2005) proposa serendípia* per a adaptar el mot anglés en català (tot i que els del Termcat li s'han avançat):
  Tot plegat: de vegades també la lectura s'acomoda a aquell concepte (serendipity) amb què Horace Walpole intentà batejar els processos de descobriments accidentals. Desconec si cap diccionari ja recull el terme, però nosaltres podríem dir-ne «serendípia» emulant la invenció d'aquest escriptor inspirat en The Three Princes of Serendip, una llegenda persa.