Bibliografia
a/e: golls@geocities.com
ravatxol
[...] per a barquets que naveguen per l'Albufera (a motor, en oposició al barquet de perxa, 1962): deu venir del cognom francès Ravachol (mot divulgat c. 1900-10, a causa d'un bandit de fama internacional).
Segons la notícia de Las Provincias:
«su nombre proviene de su homólogo terrestre, un tranvía tirado por caballos que ofrecía un servicio similar en el puerto de Valencia. La iniciativa de crear un medio de transporte para surcar las aguas de la Albufera, partió de un pescador de Catarroja, Miquel Ramón, quien, por medio de los encargos que recibía continuamente, decidió cambiar su oficio por este más rentable.
La línia del Grau fou sempre la més concorreguda, i des del 1892 al 1900 el tramvia hi fou de vapor; a causa dels espetecs que feia els valencians l'anomenaren "el Ravachol", nom d'un famós anarquista francés [...]
Xiquet molt viu i endrecer. Aquest mot era molt corrent a Alcoi als anys quaranta. Recorde haver-lo oït, en més d'una ocasió, aplicat a mi quan jo era xiquet. Ara sembla haver-se deixat d'utilitzar. Jo, almenys, fa molt de temps que no l'he sentit dir a ningú.El mot ravatxol s'usa només com a substantiu. A l'Albufera de València, durant molts anys, hi va haver una barca anomenada el ravatxol, que feia el recorregut des del Port de Catarroja al Palmar i d'ací al Perelló. El recorregut era, naturalment, d'anada i tornada. Aquesta barca transportava persones i mercaderies, especialment productes agrícoles i de pesca, així com el correu i els diaris de l'època. Inicialment va ser una barca de vela. En els últims temps duia motor i estava coberta a fi que les persones estigueren protegides de la pluja i del sol».
A València, al primer tramvia de vapor, que va començar a circular a l'abril de 1892, se li va donar el nom de ravatxol, i als tramvies de cavalls, que continuaven circulant per altres línies, se'ls anomenava ravatxolets. [...]
I seguíem encara pel camí que voreja el gran canal del port de Catarroja a l' Albufera, el mateix camí que jo havia navegat calmosament algun matí, de menut, quan fèiem excursions a menjar all-i-pebre amb tota la família, ties i cosins, viatjant dins del panxut tramvia aquàtic marjaler que feia el trajecte regular de passatgers entre el Palmar i el port catarrogí, barcassa- bus, qui sap per què generalment coneguda pel nom de Ravachol. El Ravachol, nom que ma mare aplicava també als xiquets entremaliats, i que dubte molt que ella arribara a relacionar de cap manera amb l' original personatge, Francis Claudius Koenigstein del seu ver nom, en el seu temps famós anarquista francès, si no vaig errat, dit Ravachol, guillotinat, amb tota certesa sense conèixer aquest humil valencià i lacustre homenatge.