Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

posagots

 1. L’estri que es posa baix dels gots i ampolles per a evitar que taquen d’humitat o de líquid les superfícies, té diverses propostes de denominació (26.07.2000): rodal (gdlc i Cercaterm), sotagot (Cercaterm), sitiet (gd62), posagots (Salt 2.0) —també hi ha qui usa reposagots— i posavasos.
 2. Resposta del Cercaterm a la meua consulta (no recorde la data; abans del 2002):
  De fet, la forma posagots, des d'un punt de vista formal, no presenta problemes lingüístics. Cal tenir en compte, però, que, a banda de ser un calc del castellà, el formant posa- (a diferència d'altres formants d'origen verbal, com ara, per exemple porta-, para-, cobre-, etc.) no és gens productiu en català. La forma posagots, justament perquè és un calc del castellà posavasos, se sent molt més habitualment, tant al País València, com ens comentes, com a la resta del domini català. És recomanable, però, difondre la forma rodal, considerada com a normativa, o fins i tot la forma sotagot, molt més genuïna i ben formada, que apareixerà a la propera edició del Gran Diccionari de la Llengua Catalana d'Enciclopèdia Catalana, com a sinònima de la forma normativa.
  El Cercaterm recull actualment la proposta següent (dc. 20.06.2007):
  rodal <Parament de taula> ca  rodal, m; sotagot, m  sin. compl. / es  posavasos / fr  sous-bock / en  beer mat
  Peça de formes i materials diversos, que es posa sota els vasos per tal de protegir les taules.
 3. El diec2 ha afegit les accepcions següents per a rodal:
  [...] 3 1 m. Rodona de randa o de paper per a col·locar-hi gots o ampolles a sobre. 3 2 m. Rastre que deixen els culs dels gots o de les ampolles damunt la taula o la safata que els fa de suport. 3 3 m. Taca de forma arrodonida.
 4. D'altra banda, ens comunica Josep-Lluís Marín (dt. 19.06.2007) que la gnv (avl) —refermant la proposta del terme feta en el Salt 2.0— recull la forma posagots en § 11.3, «Substantius invariables»:
  e) Els noms composts el segon element dels quals és una forma plural
  Taula 11.19:
  Els noms composts
  SINGULARPLURAL
  un comptagotesuns comptagotes
  un torcamansuns torcamans
  un llepafilsuns llepafils
  un posagotsuns posagots