Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

petjada ecològica

 1. Terme de l'àmbit del medi ambient d'origen anglés (ecological footprint) degut als científics William Rees i Mathis Wackernagel, que hem trobat definit en Internet així (Govern de Navarra): «La petjada ecològica s'expressa com la superfície necessària per a produir els recursos consumits per un ciutadà mitjà d'una determinada comunitat humana, així com la necessària per a absorbir els residus que genera, independentment de la localització d'aquestes àrees».
 2. Segons el dciamb (s. v. petjada):
  Es parla, en un sentit figurat, de la petjada ecològica o de la petjada ambiental, aplicada a algun agent ambiental, com una ciutat, una indústria, etc.
 3. (Informació de Josep-Lluís Marín, març 2004/juliol 2008) En març del 2004 el Termcat havia previst aprovar el terme petjada ecològica, cosa que vam poder recollir en juny del mateix any:
  petjada ecològica f. es huella ecológica
  fr empreinte écologique
  it impronta ecologica
  en ecological footprint
  de ökologischer fußabdruck
  pt pegada ecológica

  Indicador ambiental que estableix la superfície ecològicament productiva que es necessita per a subministrar la matèria i l'energia bàsiques necessàries per a cobrir indefinidament les necessitats de consum de recursos i d'assimilació de residus d'una població determinada en un territori concret, segons el seu estil de vida habitual.

  Nota: El terme anglès va ser encunyat pels científics canadencs M. Wackernagel i W. Rees l'any 1996.