Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

pero ximenes

 1. Segons el Diccionari del vi de Xavier Rull (1999; veg.):
  pero ximenes m. amp

  1. Varietat de cep blanca, cultivada sobretot a Andalusia, Califòrnia, Austràlia i Amèrica del Sud. 2. Raïm de cep pero ximenes, menut, poc compacte i de gra mitjà i esfèric, molt llis i translúcid. 3. Vi dolç de 14 a 20° i de contingut de sucre alt, elaborat sobretot a Andalusia fet amb raïm pero ximenes normalment assolellat i amb addició d'alcohol. És de color caoba i té un gust intens que recorda les panses.

  [etim] Segons la tradició, del nom propi alemany Peter Siemens, acompanyant de Carles V; aquest mot es va adaptar al castellà i, d'aquí, al català.

  cas alamis; pasa rosada de Málaga; pe(d)ro ximén(ez); pedrojiménez

  fr pero ximenes

  *nota En castellà, la forma recomanada per la Real Academia Española de la Lengua és pedrojiménez, per bé que entre els productors de vi d'Andalusia s'empra només la solució pe(d)ro ximénez.

 2. Reforcen esta informació sobre l'origen del nom una referència del Tratado de viticultura general de Luis Hidalgo (2002):
  El Pedro Ximénez, variedad también muy destacada en Andalucía, según Manuel M.ª Gordon en su obra «Jerez-Xeres-Sherry»:
  «En lo que el Pedro Jiménez, se refiere que fue importado de Alemania en el siglo xvi por Peter Siemens (Pedro Simón), que se supone fue un soldado de Carlos V [...]»
  O una referència en alemany en el Wörter und Namen gleicher Herkunft und Struktur (2004; pàg. 325) de Boris Paraschkewow.