fitxes - cdlpv

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

montadito

  1. Ø VOX, DRAE04. Sí que recull el DRAE04 montado: «4. m. Loncha de jamón, lomo, etc., sobre una rebanada de pan». El VOX diu de montado: «3 m. fig. Bocadillo de carne». I l'Espasa (Internet): «|| m. Bocadillo pequeño: un montado de lomo».
  2. En català (Cercaterm, 2000): barqueta f. /es montadito // Canapè elaborat amb llesques de pa blanc en comptes de pa de motlle.
  3. Hi ha alguna altra proposta per a denominar en català el mateix producte: muntadet.
  4. Joan Solà dóna suport a la proposta barqueta (Avui, 03.06.2004): «Es van dir més coses, en aquella tertúlia de nou a deu del matí. Una senyora va al·ludir als montaditos i va preguntar, santa innocència, com se'n deia en català. ¡I com se n'ha de dir, dona de Déu, si no els hem batejat! Però per a mi, cada cop que em deixo caure a menjar-ne pels carrerons de la Barcelona vella, aquestes menges efímeres són exactament barquetes: amb la quilla tallada mestrívolament de biaix i l'escuradents talment l'arbre on hissaríeu la vela. ¿Per què no en podríem dir barquetes, doncs? Un nom ben adequat, poètic, original i aliè al calc empipador a què ens veiem abocats a cada moment. El proposo i el propugno des d'aquí: si ens hi ajudessin la colla d'en Pere Tàpias, segur que triomfaríem. És molt senzill: els qui tingueu un bar escriviu-ho tranquil·lament a la vora del dibuix o la foto; i la gent anem-ho dient com la cosa més normal: tothom pensarà "¿Com és que jo no ho sabia?" i cuitarà a fer-s'ho seu. I ja està.»