(GDLC) 1 3 [invariable en forma masculina davant un nom de ciutat, país, etc., no precedit d'article] adj hiperb Acudí a l'enterrament mig Barcelona.
(LliÚs, 12) a) Amb els no adaptats cal mantenir l'article: mig El Paso.[...] nota 6: No seria impossible o antinatural mitja La Paz.
b) Davant dels catalans i dels adaptats caldria elidir l'article, amb mig invariable segons el grau de familiaritat amb el topònim (és a dir, com més familiar, més es pot elidir).
c) Amb els no adaptats, manteniment de l'article (però amb clara preferència per la locució la meitat de en comptes de mig).
L'article de Llengua i Ús diu que sempre és possible la solució la meitat de, però em sembla que aquesta locució no manté el sentit hiperbòlic que assenyala el GDLC.
(GCC, S 5.2.2.2 i 7.2.5.2.g) [Ho hem extret dels casos exposats en GCC, tot i que els dos apartats són una mica contradictoris i poc explícits i sistemàtics]
1.Mig no admet mai la concordança de nombre en plural: *mitges les Useres > mitja Useres / mitja les Useres / mig les Useres.
2. Quan el topònim porta article, és normal elidir-lo i fer la concordança de gènere (mitja Cerdanya), encara que és possible no fer la concordança (mig Cerdanya); a més, segons 7.2.5.2.g també es pot mantenir l'article i mig restar invariable (5.2.2.2 diu que això és impossible: *mig la Cerdanya) o concordar (5.2.2.2 no admet este cas: *mitja la Cerdanya): mig la Cerdanya, mitja la Cerdanya, serien possibles, segons 7.2.5.2.g.
3. Quan el topònim és plural femení i no s'elidix l'article, mig pot concordar en gènere o romandre invariable: mitja les Planes, mig les Planes.
(OBS/2) Ruaix comenta en la nota 9 de la pàgina 10: «[...] Pel que fa a l'adjectiu mig, sembla que també es manté invariable davant un topònim que no dugui article, mentre que davant un topònim que habitualment duu article fa desaparéixer aquest i l'adjectiu mateix manté la flexió: Mig Gandia va acudir a l'enterrament. Mig Europa va entrar en el conflicte. Per les vacances es va buidar mig Hospitalet i mitja Seu d'Urgell. Mitja Àfrica pateix secada».
Resum dels usos possibles segons la bibliografia:
→ mig València / mitja València → mitja Alqueria de la Comtessa (amb elisió de l'article) / mig Alqueria de la Comtessa (amb elisió de l'article) //mitja l'Alqueria de la Comtessa / mig l'Alqueria de la Comtessa → mig Verger (amb elisió de l'article) / mig el Verger → mig Coves de Vinromà (amb elisió de l'article) / mitja Coves de Vinromà → mig Poblets (amb elisió de l'article) / mig els Poblets.