Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

mellat -ada*

  1. Josep Gregori (07.03.2010) ens demanava per què la paraula mellat -ada no apareix en els diccionaris. No puc donar per resposta més que una obvietat: perquè els qui han fet els diccionaris no l'han volguda incloure dins el cabal català. Cert és que hi han molts castellanismes —si és que és un castellanisme— menys usuals que sí que hi apareixen. Amb tot, i com a curiositat, el dopv de l'avl tampoc no recull eixe mot.

    Dit això, que no va massa lluny, he mirat de fer una cerca sobre la qüestió i la veritat és que he trobat poca documentació catalana antiga relacionada amb l'accepció 'desdentat'. En canvi, sí que n'he trobat relacionada amb una altra accepció del camp de les joies (o del valor o la qualitat que poden tindre), començant per la que dóna el dcvb, que sembla que no acaba de saber interpretar el mot:

    MELLAT, -ADA adj. Ant.
    Ametllat, gravat a manera d'ametlles? Altres capçanes de cuyro morat en què ha IIII alcalades d'argent daurades, mellades, obrades a la morischa, Inv. Anfós V, 157.
    Podem trobar més exemples semblants (del segle xv) en Google Llibres. Però, modernament, poca cosa relacionada amb l'accepció actual. La fa servir Josep Piera, o la podem trobar en un llibre de Bromera del 2001, La cara oculta de la lluna.