Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

fresia

  1. Mot espanyol no recollit pels DRAE, Clave o DEA. Sí que el consigna el VOX:
    fresia (también freesia n. f. Planta herbácea originaria del sur de África, de flores aromáticas en forma de embudo, reunidas en racimos doblados en ángulo recto y de colores diversos.
  2. Trobe el mot en Obra selecta de Cyril Connolly (pàg. 227-228), que té, pel que sembla, una traducció molt interessant a l'espanyol (veg. la fitxa de frígano):
    Entonces enviaron al regimiento de mi padre a Sudáfrica, y todos mis recuerdos se volvieron exóticos: aros de Etiopía, nísperos, eucaliptos, fresia y olores que me parecían esencias divinas, bálsamos del Edén recordados de una vida anterior.
  3. Diu el Merriam-Webster (s. v. freesia) que el mot ve de "F. H. T. Freese died 1876 German physician". En català, no la recull el GDLC però sí que ho fa la GEC:
    freèsia Freesia X hybrida, família de les iridàcies Planta vivaç, de fins a 60 cm d'alçada, amb fulles basals, estretes i ensiformes, i flors en forma de trompeta, de colors diversos i molt perfumades, que neixen a la primavera i a l'estiu. Híbrida de F. refracta, originària de l'Àfrica del sud, i F. armstrngii, és plantada en jardins i sobretot cultivades per a flor tallada.