Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

falca

 1. El mot falca té una accepció lingüística més o menys recollida en el gdlc:
  2 1 Mot que allarga la frase per guanyar temps a causa d'un vici d'elocució. 2 RET Mot o frase supèrflua que hom empra amb el sol objecte d'allargar un vers.
  Tanmateix, l'ús del terme en eixa accepció és també substituït pel terme compost mot crossa (o també només per crossa), que podríem pensar que és l'adaptació de la forma espanyola muletilla, si no fóra que també hi ha crutch word en anglés. Amb tot, cal tindre en compte que hi ha llengües que han adoptat opcions diverses (i paregudes) per a denominar conceptes semblants:
  falca f., mot crossa m., crossa f.
  en filler, tag, crutch word, verbal tic, language tic, speech tic, speech mannerism, language mannerism
  es muletilla f., coletilla f., latiguillo m., bordón m., bordoncillo m., ripio m.
  fr tic de langage m.
  it intercalare m.
  pt bordão m.
  Fonts: Wikipedia, GDT, Merriam-Webster, Cambridge Advanced Learner's Dictionary, De Mauro

  D'altra banda, un dels motius que poden haver impulsar l'ús de (mot) crossa pot ser el fet que falca s'ha generalitzat a partir del camp dels mitjans audiovisuals en una altra accepció, tal com recull el Cercaterm (28.09.2007):

  falca
  <Publicitat>
  ca
  falca, f.
  es cuña
  en commercial
  en radio commercial
  en radio spot
  Peça publicitària destinada a ser emesa per la ràdio consistent en un enregistrament sonor que sol constar de text, música i efectes de so i tenir una durada de 15 a 60 segons.
 2. Una mica relacionat amb el concepte de mot bo per a tot, hi ha el terme (mot) jòquer en català, que definirem d'acord amb el que diu el diccionari portugués Houaiss (s. v. palavra-ônibus):
  palavra-ônibus s.f. (Lingüística.) palavra, quase sempre de uso coloquial, cujas acepções são tantas que não comportam delimitação semântica formal (p.ex.: troço, legal, bacana)
  També en altres llengües:

  es palabra comodín f. (o comodín m.)
  en all-purpose word
  fr mot passe-partout
  it ... (?)

Enllaços: