fitxes - cdlpv
escaure/escaure's
(MESTIL, 2.ª ed., XX) 2.2 Confusions entre usos intransitius i usos pronominals (escaure) En aquest apartat només parlarem dels usos del verb escaure, molt utilitzat actualment en llenguatge administratiu, en l'ús del qual es plantegen molts dubtes.
Com a verb de la llengua general, el verb escaure es pot fer servir intransitivament ('anar bé, convenir, allò que hom fa amb la seva manera d'ésser; caure bé un vestit, un adorn, etc.'), amb un complement indirecte (CI). En són exemples:
[89] No li escau de ballar tant a la seva edat.
[90] A aquesta actriu li escauen molt aquests papers.
[91] Li esqueien molt les sabates.
Pot ser utilitzat també com a verb pronominal ('trobar-se algú eventualment en un indret; esdevenir-se una cosa en tal o tal ocasió, data, etc.'). Amb el primer dels significats demana un infinitiu a continuació.
[92] Llavors jo m'esqueia ésser a Olot.
[93] Quan s'escau el teu aniversari?
Modernament, amb la recuperació del llenguatge administratiu català, es fa servir com a equivalent de diverses locucions administratives espanyoles.
En aquest llenguatge d'especialitat es fa una lleu extensió de sentit del primer significat de escaure: 'anar bé, convenir, allò que un membre de l'Administració fa amb les disposicions legals, sobretot si és pertinent o si cal fer-ho'.
[94] Aquest document s'ha de revisar i, si escau, serà aprovat per l'autoritat competent.
Escaure's hi conserva el seu segon significat.
[95] La realització d'aquest projecte, si s'escau, s'ha de dur a terme abans de quinze dies.
1. Usat intransitivament (amb un complement indirecte) significa «'anar bé, convenir, allò que un membre de l'Administració fa amb les disposicions legals, sobretot si és pertinent o si cal fer-ho». Exemple: Aquest document s'ha de revisar i, si escau, serà aprovat per l'autoritat competent.
2. Usat com a verb pronominal conserva el seu segon significat «'esdevenir-se una cosa en tal o tal ocasió, data, etc.». Exemple: «La realització d'aquest projecte, si s'escau, s'ha de dur a terme abans de quinze dies».