Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

ensolir*

 1. Comenta Màrius Serra (Avui, 02.05.2009):
  Els meus amfitrions del Palau Falguera m'expliquen que ensolir vol dir agafar-se els dits, per exemple amb una porta o una finestra o un calaix, però sempre un dit. Mai, ehem, cap altre membre. A qui s'ensoleix li surt un sangtraït, anomenat ensolida. Per més que busco el mot per aquí per allà, no el localitzo enlloc. Ni al Coromines ni a l'Alcover-Moll. Només al Facebook hi ha un grup anomenat «Jo conec el significat del mot ensolir», en el qual observo que el camp d'acció de l'ensolida s'estén per d'altres municipis propers, com Molins de Rei, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, Vallirana, Cervelló, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat. Mai, però, a Sant Joan Despí (potser per la malèvola influència de tv3).

  Una carta de Joana Raspall (Sant Feliu de Llobregat) en la bústia del diari del dia 06.05.2009 fa un comentari que inclou dades que poden ser aclaridores:

  Ensolir Al suplement Cultura de l'Avui del 2 de maig, Màrius Serra ens parla de la seva trobada a Sant Feliu de Llobregat, i en algunes altres poblacions de la comarca, del mot ensolir, que no existeix als diccionaris. Això mateix li va passar a l'historiador professor Ferran Soldevila en una classe a l'Escola de Bibliotecàries (curs 1937-1938) quan una alumna, santfeliuenca, va deixar escapar una exclamació de queixa i es va disculpar dient que «s'havia ensolit el dit» en tancar el calaix. El senyor Soldevila li va fer repetir la paraula, per ell desconeguda, i es va iniciar una llarga conversa sobre aquell mot. Vam acabar considerant-lo un defecte de pronúncia que, pel seu sentit, podria ser la deformació del mot assolir, que pot significar atrapar, arribar agafar, etc. La limitada extensió del seu ús pot ser causada per la dispersió d'un nucli local que contagia aquest defecte de dicció al seu entorn en una època sense escolarització, com els segles passats. Ho deixarem així? Gràcies, senyor Serra, pel seu interès i per recordar-me aquell temps d'estudi.
 2. Podem documentar el mot en alguns altres llocs. Per exemple, en Edu3.cat (2004):

  En aquest capítol del programa Més Paraules, l'escriptora i guionista Maite Carranza explica el significat del mot ensolir. Maite Carranza explica que ensolir és una paraula pròpia de Sant Feliu de Llobregat que equival a 'agafar-se els dits'.

  I poca cosa més he pogut trobar per ara (maig 2009).