Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

buloquet

 1. Segon informació de Toni Herrera, a Torrent (Horta), denominació d'una pilota de carn amb espècies lligada amb un cordellet que es cou amb el rossejat:
 2. Segons Anna Gascó:
  El buloquet és una pilota de carn i espècies que es posa en el rossejat, que com sabràs és el plat típic de Torrent i es cuina el dia de Sant Blai. De tota manera, a Torrent aquestes pilotes es posen també en l'olla normal, per això les carnisseries sempre tenen buloquet, perquè la gent el fa servir no només per al rossejat.

  Mira l'explicació que un llibre de cuina popular que edità una associació de Torrent amb l'Ajuntament, fa del buloquet:

  Massa feta amb carn de porc, pebre roig, pebre blanc, sal... i algun que altre ingredient que cada carnisseria posa i manté en secret. Açò fa que de vegades, pel sabor, es puga saber la seua procedència. El buloquet s'envolta amb un telet semblant al que cobreix les distintes capes de la ceba, que procedeix del revestiment intern dels budells del porc. Aquest epiteli i el lligat extern que es fa amb fil d'embotir, aconsegueixen que els buloquets no es desfacen, ja que com no porten entre els seus ingredients ous o pa ratllat, que els compacten, no podrien arribar sencers a taula sense anar ben empaquetats
  Quant a buloc, jo no l'havia sentit mai (no sóc de Torrent), he demanat informació als companys i companyes torrentines i m'han dit el que tu reportes: empren el terme amb el significat de 'bolic', però no només de bolic a la boca sinó també de qualsevol bolic; a tall d'exemple una companya m'ha dit:
  Un buloc és el que es fa amb la llana quan estàs fent punt i se t'embolica.
 3. Pel que fa a les pilotes de carn, Joan-Carles Martí i Casanova (Migjorn, 21.03.2003/21.07.2009) informa que al Vinalopó Mitjà i a l'Alt Vinalopó es diuen, les grans farcedures («faceüres»); a Elx, tarongetes («terongetes»); les menudes, mandonguilles.
 4. A Torrent (segons informació d'Anna Gascó, desembre 2003 - gener 2004) també anomenen «buloc» el pilot de carn o de qualsevol altre aliment que es fa en la boca i que encara que el mastegues molt, finalment no te'l pots engolir. Altres denominacions del mateix element (Migjorn, gener 2004; contribucions d'Àngel Alexandre, Eugeni Reig, Joan-Carles Martí Casanova i Miquel Adrover) són estopa (carn que es fa un pilot en la boca, com un fregall, i no es pot engolir), margall, fregall, (aplicat en estos dos casos a la fibra de la taronja; la fibra és denominada també formatge a Mallorca), bocí, bolic, madeixa, estropall o estrupall (segurament del castellà estropajo), mastegó...