Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

blíster

 1. La Neoloteca (Termcat) havia optat per envàs retractilat (DNEOL - 1997):
  envàs retractilat / es blister; envase retractilado / fr blister; blistère / en blister // Embalatge. Embolcall constituït per un fons de cartolina enganxat a una pel·lícula de plàstic transparent, que ha estat bufada per a donar-li la forma d’objecte que ha de contenir, que s’utilitza per a l’envasament d’objectes de venda a la menuda, especialment en règim d’autoservei. Nota: Sovint s’utilitza la forma reduïda retractilat.
  Però posteriorment (2004; veg.) ha reconsiderat la seua decisió i ha optat per adaptar la forma anglesa:
  blíster  m / es blister / fr blister / fr emballage-coque / en blister pack, bubble pack // Envàs constituït per una làmina plàstica transparent que ha estat bufada perquè adquireixi la forma de l'objecte que ha de contenir, la qual s'enganxa a una base de cartó o de plàstic, o bé se segella amb paper d'alumini.
  Formes desestimades: envàs retractilat
 2. Anteriorment, en Envasos, embalatges i aconduïment industrial de productes (1993):
  227 blister m Envàs format per una peça de film plàstic termoformat i transparent unida a una peça de cartonet. / es blister / en blister / de Blister / fr blister
 3. En espanyol, el drae recull ara la forma adaptada blíster. Ja apareixia anteriorment en el dusos:
  blíster. → BLISTERPACK. ◆ Plural: blísteres. / blisterpack (i.). ‘Cierto envase para manufacturados pequeños.’ Anglicismo admitido por la  Academia con la forma blister, extrañamente aguda. nel80 registra la forma llana, blíster, más lógica.
 4. (OXFORD) blister pack n (Brit) a packet in which goods are solds, consisting of a transparent bubble of plastic on a base of cardboard, etc.