Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

ademán

 1. El diputat Morera Català (Compromís) sembla que s'ha ensenyat en dijous l'expressió castellana «impasible el ademán». A continuació, unes quantes mostres de l'ús que en fa:
  (dscv 38/VIII, de 26.04.2012) ¿Va mantindre’s impassible el ademán vegent com es retalla d’una forma impossible, que va crear una crisi social de primera magnitud els serveis públics bàsics, i no reclama els diners que els pertoca?

  (dscv 45/VIII, de 06.06.2012) I vostés continuen impassibles el ademán, amb brindis al sol i donant suport a infraestructures que no toquen.

  (dscv 47/VIII, de 13.06.2012) N’hi han més propostes. Li puc fer un cabàs de propostes. El que passa és que vostés continuen impassible el ademán.

  (dscv 51/VIII, de 12.07.2012) Si aixina com ahir la crisi justificava el senyor president del govern, el senyor Mariano Rajoy, el pitjor atac social que hem patit, i després del pitjor atac social va el democràtic, els retalls democràtics, vostés continuen impassibles el ademán en la dinàmica de reduir els nostres àmbits i quotes de democràcia en el que són els instruments públics de Radiotelevisió Valenciana.

  ¿Per què continuen vostés amb eixa actitud d’impassible el ademán? Perquè tenen por a la llibertat, perquè tenen por de la neutralitat, perquè tenen por de la professionalitat, perquè volen acabar amb la nostra ràdio i televisió pública valenciana.

  (dscv 61/VIII, de 15.11.2012) En un any més de 40.000 valencians i valencianes més parats, més misèria, més desnonaments, més marginació econòmica. I vosté impasible el ademán, sense reaccionar.

  (dscv 70/VIII, de 13.02.2013) Si en estos últims mesos mentres no se convocaven Les Corts el fiscal ha qualificat l’expresidenta de Les Corts... li demana onze anys de presó, onze! I vostés continuen impassibles el ademán. No pot ser.

  (dscv de comissions, de 26.02.2013) No n’hi ha per on agarrar-ho. Però vostés continuen, continuen a l’ademán.

  (dscv 82/VIII, de 08.05.2013) Ens preguntem què fem ací perquè vostés estan impasible el ademán, el Partit Popular, i estan aplicant ja un decret, i ja tenen dos sentències judicials per la seua gran eficàcia: l’Agència de la Mobilitat i VAERSA.

  I per què vostés ho consentixen? Per què deixen vostés impasible el ademán que ens humilie d’eixa forma el senyor Mariano Rajoy?

  (dscv 91/VIII, de 13.06.2013) Mos estan maltractant. Estan vulnerant la Constitució i mos tenen tan impasible el ademán.

 2. L'expressió prové de l'himne feixista Cara al sol (veg. Viquipèdia; consulta: 04.10.2013), himne de la Falange Española de la JONS. Resulta dubtós que algú més que Morera Català entenga la referència que està fent o l'associació d'idees, vist que no hi ha hagut cap protesta en l'hemicicle, on a la majoria dels diputats, per motiu d'edat, encara podrien retindre l'himne en la seua memòria, tot i que supose que deuen associar l'expressió a un tòpic literari aprés en la infància.
 3. Una expressió equivalent en valencià podria ser posat impassible. Naturalment, sense les connotacions de l'expressió en castellà. Per a aconseguir expressions un poc més connotades, hauríem de recórrer a (veg. Espinal04): com aquell qui ho sap tot; com aquell qui res; com qui sent ploure; com si tal cosa; fred com el gel...