Legislació lingüística - cdlpv

Vilaweb, 16.09.2005

Internet crea un domini específic per a la llengua i la cultura catalanes

A la una i quatre minuts de la nit, hora catalana, la ICANN ha fet pública l'aprovació final del domini .cat per a la comunitat cultural i lingüística catalana. El nou domini funcionarà tot seguit i les primeres adreces seran actives a fi d'any. L'aprovació del domini .cat ha costat molts mesos de negociacions, endegades per l'Associació Punt Cat, que avui, a les 12.00, fa una conferència de premsa a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans. El conseller del DURSI, Carles Solà, ha expressat en un comunicat, la satisfacció del govern per l'aprovació del .cat.

El nou domini identificarà les webs en llengua catalana o aquelles webs en altres llengües que serveixin per a donar suport a la cultura catalana. El domini té el mateix valor que qualsevol altre domini d'internet i es podrà sol·licitar des de qualsevol part del món.

L'associació puntCAT, promotora del projecte, es dissoldrà ara per deixar pas a una Fundació que serà la que dirigirà de manera efectiva les tasques relacionades amb el .cat.

El conseller Solà ha dit al comunicat de premsa que aquesta aprovació és un reconeixement internacional de la cultura catalana que la situa amb normalitat al costat d'altres llengües i cultures. També ha agraït la feina feta per l'Associació Punt Cat.

Aquí podeu trobar les principals preguntes i respostes relacionades amb la posada en marxa del domini.

El Periódico, 17.09.2005

Més de 60.000 firmes van recolzar el '.cat', el primer sufix per a una comunitat lingüística i cultural

La Generalitat passarà les seves webs a l'adreça, que entrarà en vigor d'aquí a dos mesos

El '.cat' s'expandeix a la xarxa

Les matrícules d'internet

La consecució d'una adreça d'internet pròpia per a les pàgines web vinculades a la cultura catalana va comptar amb dues cartes d'aval dels governs espanyol i andorrà enviades a ICANN, l'organisme internacional amb seu a Marina del Rey (Califòrnia) que regula les adreces d'internet. Aquest suport, concretat en el Ministeri d'Indústria, que presideix José Montilla, i el de la Generalitat, a més de 60.000 firmes entre particulars i empreses (la recollida més gran en la història dels dominis), van ser clau per aconseguir que ahir a la matinada s'aprovés finalment el .cat, el primer domini creat per a una comunitat lingüística i cultural a internet.

El .cat, que començarà a funcionar d'aquí a un parell de mesos, quan s'hagi completat el procés tècnic i burocràtic amb ICANN, podrà ser utilitzat per qualsevol pàgina que utilitzi o faci referència a la cultura catalana, "des del casal català de l'Argentina fins a una pàgina d'una universitat alemanya en anglès que anunciï cursos de català", va explicar el director executiu de la candidatura, Amadeu Abril, que va insistir a aclarir que no es tracta d'un domini territorial.

"No hi haurà un dret derivat de la ubicació física. És a dir, una pàgina en castellà sobre flamenc en general, però amb un propietari que visqui a Barcelona, no seria admesa", va explicar ahir Vicent Partal, portaveu de l'associació, que va definir el .cat com "l'expressió de la Cibercatalunya, un terme que va encunyar la periodista Mercè Molist, en qualsevol àmbit, més enllà de sardanistes, castellers i literats".

Per preservar el sentit del domini i evitar que s'ompli, per exemple, "de pàgines de gats" (cat, en anglès, és gat), segons Abril, l'associació va anunciar mecanismes com la constitució d'"un comitè de savis", que vetaran l'assignació no legítima, i un organisme propi de resolució de conflictes, l'Agència Catalana per la Qualitat d'Internet (IQUA), al marge de la tradicional WIPO, amb seu a Ginebra.

El nou domini donarà un període preferent de registre a empreses i entitats per evitar la ciberocupació i vetarà que es registrin "noms de personalitats de la cultura catalana", segons s'especifica en el contracte amb ICANN. El registre es farà a través dels registradors que ho sol.licitin, sense exclusivitats".

Sobre els preus, van anunciar que "seran els més baixos possibles, perquè no hi ha ànim de lucre".

PROBLEMES AMB EL '.CT'

L'operació .cat es va començar a gestar deu fer uns sis anys, quan es va donar per impossible la consecució d'un domini territorial propi per a Catalunya, el .ct. El Ministeri de Ciència i Tecnologia, que presidia Josep Piqué, va ignorar qualsevol suport a una reclamació territorial, com la que pretenien --i van aconseguir-- Palestina o Gibraltar. Al final, i davant el silenci del ministeri, es va optar per una solució de consens, inspirada per l'únic català que ha estat a la junta directiva d'ICANN, l'advocat Amadeu Abril.

L'alternativa consistia a crear una nova categoria, per a una comunitat cultural, que podria funcionar com a domini de primer nivell, similar als .com, .org o .net, o als posteriors .info, .aero o .coop, que l'organisme començava a acceptar.

Es va formar l'Associació Puntcat, amb membres de l'Institut d'Estudis Catalans, el capítol català de la Internet Society i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, l'any 2001, que es va encarregar d'impulsar la campanya ciutadana, tramitar la sol.licitud davant l'ICANN i moure els fils polítics perquè no hi hagués obstacles. "Era molt important que hi hagués un clima favorable, i que no hi hagués cap oposició, perquè érem els primers a demanar una cosa així", va explicar ahir Abril, actual director executiu de Puntcat.

MOLT VOLUNTARIAT

La Generalitat hi va aportar primer personal i després una subvenció que ha arribat als 300.000 euros, entre aportacions i avals. Una xifra considerada barata per fonts de la candidatura, que recordaven que el .asia va gastar més d'1,1 milions d'euros, la majoria en publicitat. "Aquí en màrqueting no s'ha gastat un duro, i hi ha hagut molt voluntariat", asseguraven.

Una part dels diners haurà de cobrir la constitució de l'associació en Fundació Puntcat, per poder gestionar el nou domini, que espera cobrir les seves despeses.

Ahir, el Govern català, per boca del conseller d'Universitats, Carles Solà, va anunciar que registrarà un .cat per a les seves pàgines i va animar els internautes catalans a fer el mateix. Diverses entitats ho van corroborar.