Legislació lingüística - cdlpv

Mes avall Levante, 09.04.2003


Yahoo!, 08.04.2003

L'AVL demanarà a les Corts i al Consell que la LOCE no supose "una regressió negativa" de l'ensenyament del valencià

VALENCIA, 8 (EUROPA PRESS)

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) demanarà a les Corts Valencianes i al Consell que el desenrotllament de la Llei Orgànica de Qualitat de l'Ensenyament (LOCE) no supose "una regressió negativa" de l'ensenyament del valencià, segons van informar hui en un comunicat fonts d'esta institució. L'AVL remetrà a la presidència del Parlament valencià i de la Generalitat l'acord que en este sentit va aprovar ahir durant la celebració d'un ple ordinari.

Este acord pretén, segons van explicar les mateixes fonts, que l'ensenyament del valencià "no resulte perjudicat pel desplegament de la LOCE dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana".

Els membres de l'Acadèmia consideren que l'actual projecte de deserotllament de la llei suposarà "un desequilibri horari entre les assignatures de valencià i castellà" el que, segons el seu parer, "produiria una regressió negativa en la normativa que desplega la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV)".

Els acadèmics recorden que esta normativa assenyala que "els alumnes han d'estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà". Així mateix, en l'acord aprovat ahir per l'AVL s'especifica que la LUEV "ha seguit com a criteri general la igualtat horària entre l'assignatura de valencià i castellà" i s'assenyala que en el primer cicle de primària "l'horari ha estat fins ara de quatre hores setmanals".

En esta mateixa línia, l'Acadèmica Valenciana de la Llengua recorda també que els partits polítics que van firmar el Pacte pel Valencià "es van comprometre a aplicar polítiques actives des de les institucions públiques amb la finalitat d'ampliar el prestigi social del valencià, reforçar el seu ús i aconseguir la plena igualtat de l'ús de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana".

L'AVL apunta que "la major part de les entitats líders en la promoció del valencià estimen negativament el projecte de reducció horària del valencià en el primer cicle de primària", segons van afirmar les mateixes fonts.

"OBJECTIUS GLOBALS"

Així mateix, van assenyalar que, en conseqüència, els acadèmics consideren "necessari" que l'órgan permanent de les Corts Valencianes "assumisca la defensa dels objectius globals de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià" i, al mateix temps, "reivindique la no discriminació del valencià davant el castellà".

Els membres de l'AVL sol·liciten a més, en este sentit, que el Govern valencià "continue plantejant al Ministeri d'Educació que la reducció de l'horari lectiu del valencià és una actuació regressiva respecte a la normativa vigent".

LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

D'altra banda, el ple va aprovar la liquidació del pressupost del 2002, l'ampliació de la línia d'ajudes per a la investigació lingüística del valencià, que passa de 60.000 a 105.000 euros, i la provisió de la plaça de lletrat-secretari general de l'AVL, lloc que ocuparà Lluís Aguiló, fins ara lletrat major de les Corts Valencianes, van indicar les mateixes fonts.

Levante, 09.04.2003

Los académicos califican de «regresión» el recorte de horas de valenciano

Catorce miembros de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que eran todos los que permanecían en el pleno, firmaron el lunes por la noche una declaración que considera «una regresión negativa» el recorte de las horas lectivas de valenciano previsto en el proyecto de decreto de la Ley de Calidad. Por su parte, el conseller de Educación, Manuel Tarancón, reconoció ayer su oposición al proyecto ministerial.

A. G., Valencia

Todos los miembros de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) presentes en el tramo final del pleno ordinario celebrado el pasado lunes aprobaron una declaración en la que instan al Consell y a las Cortes a asumir la defensa del valenciano y reivindicar su no discriminación con respecto al castellano. Los académicos se pronuncian de esta manera en contra del proyecto de decreto de desarrollo de la Ley Orgánica de Calidad de la Enseñanza (LOCE), el cual, según han denunciado sindicatos y otras organizaciones del mundo educativo, prevé una reducción de las horas lectivas de lengua autóctona con respecto al español.

La declaración no tiene el carácter de acuerdo formal de la Acadèmia, porque los técnicos jurídicos de la institución consideraron que no había estado a disposición de los componentes antes del pleno y no estaban todos presentes en el momento de su debate. Ante estas trabas burocráticas, que no convencieron a todos los académicos presentes, se optó por la solución de firmar el documento como declaración de quienes quisieran asumirlo. Fuentes oficiales de la AVL precisaron ayer que todos los que estaban en el pleno suscribieron el texto. Según ha podido saber este diario, eran 14 de los actuales 19 miembros de la institución lingüística.

El presidente de la sección de Foment d'Ús del Valencià y autor del documento, Honorat Ros, apuntó ayer a este diario que es posible que el escrito se presente de manera formal en el próximo pleno para su aprobación como acuerdo de la entidad. No obstante, los académicos no quisieron perder la oportunidad de pronunciarse ante «la urgencia» de este asunto.

Incluso los miembros designados inicialmente por el PP —partido que promueve la LOCE y que gobierna la conselleria de Educación— respaldaron el escrito. Este reivindica el espíritu de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià y del Pacte per la Llengua que firmaron PP y PSPV y critica que se rompa la actual equiparación horaria entre valenciano y castellano en el primer ciclo de Educación Primaria.

La declaración afirma que, de producirse este «desequilibrio horario», se produciría «una regresión negativa» en la normativa que desarrolla la Llei d'Ús, la cual establece que al final de la escolarización obligatoria los alumnos han de estar capacitados para utilizar con igualdad las dos lenguas oficiales.

Los académicos, de esta manera, consideran necesario que el órgano permanente del Parlamento autonómico «asuma la defensa de los objetivos globales» de la Llei d'Ús y «reivindique la no discriminación del valenciano». Asimismo, estima que el Consell ha de «continuar planteando al Ministerio de Educación que la reducción de horario lectivo del valenciano es una actuación regresiva» con respecto a la normativa vigente y «contraria a las aspiraciones de los valencianos que han hecho una opción clara por la recuperación» de la lengua propia. Así, piden a la presidenta, Ascensió Figueres, que traslade estas valoraciones a los responsables de las Cortes y la Generalitat.

Por otra parte, ocho académicos firmaron un documento de apoyo a la Federació Escola Valenciana por la nueva edición de sus Trobades. Miembros de la AVL procedentes de la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV) se desmarcaron de este texto.

Unión Valenciana denunció ayer que la AVL «avanza hacia el catalanismo» por la designación como secretaria de Marisol González, defensora de la unidad lingüística.