Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

Xálima, vall de

  1. Segons l'Ethnologue, el dialecte de Xálima (glg. Xálima, spa. Jálama, por. Xalma) és parlat per 10.500 persones en els municipis de Valverde do Fresno —antigament Valverde da Serra—, As Ellas i San Martiño de Trebello —antigament San Martiño dos Viños—, que es troben situats a la vall de Xàlima (o del riu Ellas), on hi ha la muntanya Xálima de 1.492 metres.
  2. Segons el Diccionari de les llengües d'Europa (s. v. portuguès):
    L'excepció, malgrat una creixent interferència castellana, la constitueixen els pobles de la regió del Jálama, al nord-oest de Càceres on, tot i la ignorància dels habitants sobre la filiació de la parla del país, hi ha una consciència lingüística relativament forta i, doncs, una voluntat de conservar l'idioma, que, parlat per unes 4.300 persones —la majoria de la població—, es continua transmetent als infants. Hi ha col·lectius que es preocupen de la defensa de la llengua, la qual és present de manera discreta a l'ensenyament, però pateix la manca d'acord sobre el sistema gràfic que s'hauria d'emprar per a escriure-la.
  3. Informació sobre estos i altres dialectes en «Recorrido por la diversidad lingüística de las tierras de España» de José Enrique Gargallo Gil. Sembla que el dialecte de la zona del Xálima ['Salima] té a vore amb el galaicoportugués medieval, dut a la zona amb per una repoblació gallega.
  4. Més informació en A fala, na rede i en PRADILLA2004.