Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

pretèrit perfet sintètic

  1. Reproduïm un comentari de Josep Saborit Vilar (Zèfir, 18.10.2000):
    El nostre passat sintètic (molt mal anomenat «simple») és viu a les comarques del Camp de Morvedre, l'Horta, la Ribera Alta i Baixa, la Safor, Camp d'Elx i en algunes poblacions del sud de la Plana i nord de la Costera. Com diu Eugeni, en totes estes zones, el passat perifràstic hi guanya terreny dia a dia, especialment en la persona I (jo parlí, cantí).

    La substitució del sintètic (parlí) per l'analític o perifràstic (vaig parlar) en la dita persona I és un fet a moltes poblacions de la Ribera i la Safor. Les persones II i III (tu parlares, ell parlà) solen ser les següents afectades pel canvi i substituides per la perífrasi. Em pareix que són les persones del plural (anàrem, anàreu, anaren) les que guarden millor la forma sintètica en totes les zones esmentades.

    Una cosa que cal dir sobre el passat sintètic és que la seua regressió és molt més recent del que imaginem. Hom ha sentit usos esporàdics d'este temps verbal en comarques on ja és donava per perdut a principis del s. xx: la Marina i la Plana de Castelló. A la Plana (d'on sóc jo) el passat sintètic se sent en les persones del plural a Almenara (especialment), la Llosa i Xilxes i al meu poble (les Alqueries) l'he sentit alguna volta en boca de la meua àvia. Tot indica que el s. XIX el passat va ser el segle del gran canvi de les formes sintètiques per les analítiques.

    Vull apuntar una altra cosa que no se sol dir: el passat sintètic se sent molt a Eivissa però no solem llegir que també és prou vigent a Mallorca. Això és curiós perquè solem parlar del valencià central com al únic dialecte que guarda les formes sintètiques del passat i això no és així, a les Illes este temps pareix ben viu, si bé predomina la forma perifràstica i la persona I (parlí) ja no se sent en absolut.