Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

portar + X temps + verb

  1. Hi ha hagut un cert debat en Zèfir (27.08.2002) sobre la necessitat d'acceptar esta construcció en la normativa, i la cosa ha quedat prou oberta, hi ha qui és més restrictiu i qui ho és menys. De moment les prescripcions consignen que no s'ha d'acceptar. La gcc, però, no té més remei que recollir-la —indica, això sí, que Ruaix no l'accepta— i analitzar-la, ja que pertany al català modern —independentment del seu origen.
  2. Segons el mestil (xvii:2.2; xviii: 5.5), *portar + expressió temporal + gerundi, és un calc de l’espanyol que cal evitar: *Porto tres anys estudiant a Reus > Fa tres anys...
  3. La gcc (S 26.1.1.3) també en parla:
    portar + X temps + verb no finit
    Una altra estructura que cal esmentar és la dels exemples com Porto dos anys treballant/casat, amb un predicat no finit (segons Ruaix 1996:153, es tracta d'un castellanisme, parafrasejable amb l'estructura Fa dos anys que). Aparentment el contrast entre Fa tres anys que ell està casat i Ell porta tres anys casat (que són essencialment expressions sinònimes) és paral·lel al contrasta entre les expressions (també essencialment sinònimes) Sembla que ell està casat i Ell sembla casat. Totes quatre construccions són semànticament impersonals, però mentre Fa tres anys que és casat i Sembla que és casat tenen com a subjecte sintàctic la subordinada finita, les altres dues (Ell porta tres anys casat i Ell sembla casat) són estructures quasicopulatives, el subjecte sintàctic de les quals és el subjecte semàntic del predicat intern (casat). Són, en definitiva, casos de control no argumental (vg. § 20.2.3.2, on es mostra, per exemple, que aquestes construccions tenen subjecte nul quan el predicat és un verb meteorològic: Sembla ploure; Porta tres dies plovent.
  4. Dit això, convé recordar l'ús del verb portar + temps que encara és el més habitual. Segons el duvc (s. v. portar):
    17. portar [una quantitat de temps] [a algú] Superar en edat. Jo li porto quatre anys.
    18. portar-se [una quantitat de temps] <algú (expressat en plural o coordinant els elements)> Tenir diferència d'edat l'un amb l'altre. Els germans es porten tres anys. La Marta i el David es porten tres anys.
    19. portar-se [una quantitat de temps] [amb algú] Tenir diferència d'edat. El David es porta tres anys amb la Marta.
    Cal tindre en compte que les accepcions (17 i 18) també són habituals al País Valencià amb el verb llevar-se. Això sembla un calc del castellà llevarse usat en el mateix context. Amb tot, Àngel Alexandre i Eugeni Reig (Migjorn, gener del 2006) sospiten que pot ser una resta de l'antic verb llevar en les accepcions 'separar' o 'alçar'. Tanmateix, no hem localitzat per ara (03.11.2011) documentació que confirme eixa possibilitat.

    Pel que fa als usos de llevar-se, a més de la diferència d'edat, també s'utilitza per a assenyalar la diferència en la data de la mort: Ha mort el fill del farmacèutic. Ja veus, son pare va morir no fa tant, s'han llevat tres anys...