Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

gasístic -ca*

 1. L'adjectiu no apareix en els diccionaris habituals. S'ha posat de moda, però, actualment (novembre 2008) a causa de les polítiques de fusió i expansió empresarials en el sector del gas i les energies:
  «Al Perú, la situació és particularment desesperada. El govern permet que empreses petrolieres i gasístiques com Repsol YPF explotin terres que pertanyen a indis aïllats i que llenyataires il·legals envaeixin altres zones habitades pels indis», denuncia David Hill, membre del departament de Campanyes i Recerca de Survival International.
  (Avui, 20.08.2008)
  Fins i tot s'ha substantivat per a designar empreses de gas (també s'ha introduït gasista amb este sentit):
  El president de l'elèctrica espanyola, Manuel Pizarro, ha demostrat que la proximitat al poder -al Poder, en majúscula- és molt més efectiva que la complicitat puntual amb el govern de l'Estat, que ha estat l'arma amb què comptava el de la gasística catalana, Antoni Brufau.
  (Avui, 18.02.2007)
  Pel que fa a gasista, el Cercaterm l'està estudiant per a designar 'relatiu o pertanyent al gas' i 'operari que té per ofici la col·locació i reparació dels aparells que funcionen amb gas'. En canvi, no ha arreplegat encara gasístic -ca.
 2. En castellà, apareix gasífero -ra, gasista i gasístico -ca en el gduea:
  gasífero -ra Relativo a la producción de gas: La empresa participa en proyectos petrolíferos y gasíferos. Mercado gasífero.
  Sin Gasista, gasístico.

  gasista I. adj Relacionado con el gas: Empresas gasistas. II. s/m, f Persona especializada en instalaciones y servicios relacionados con el gas.
  Sin I. Gasífero. II. Gasístico, gasífero.

  gasístico -ca adj Relacionado con el gas: Red gasística nacional.
  Sin Gasista, gasífero.